Цветан Василев: Частично плащане на гарантираните влогове в КТБ може да има

35884
Цветан Василев: Частично плащане на гарантираните влогове в КТБ може да има
Снимка: БГНЕС

В Корпоративна търговска банка има 300-400 млн. лева „суха пара” и тя може да послужи за частично покриване на гарантираните от закона влогове в КТБ. Това казва мажоритарният собственик на банката Цветан Василев.

Василев дава отговор и дали кредитният портфейл на КТБ не е бил насочен към кухи фирми. "Многократно съм пояснявал, че в кредитния портфейл на банката, по-специално в частта, свързана с т. нар. „инвестиционно кредитиране", има известна асиметрия. Същевременно като председател на надзорния съвет на банката не съм бил в състояние, а и в положение, да следя колко коректно са били ръководени фирмите-кредитополучатели от Бисер Лазов, Албена Андреева, Теодора Танева и Венета Николова (бел. ред. - хората, които обвинението разпитваше за ситуацията в КТБ). До настоящия момент не съм разполагал с данни, че средства са били отклонявани", казва едно към едно банкерът.

Оманският фонд с интерес да спаси КТБ при определени условия

Оманският фонд е заявил интерес за оздравяване на Корпоративна търговска банка (КТБ), но без участието на мажоритарния собственик на фи...

Убеден съм, че одитният доклад за КТБ ще бъде политически мотивиран и ще се основава на „липсата” на кредитни досиета. По този повод искам да кажа, че в правната кантора, обслужваща следствието и прокуратурата, несъмнено са налични копия от всички кредитни файлове и схеми с взаимовръзки, педантично предоставени от „услужливите кошаревски свидетели”. Целта е да се вземе на безценица всичко в КТБ, което е от интерес за ликвидаторите, твърди Василев в интервю за вестник „Банкеръ”. Той дори смята, че сигналът, че е откраднал 206 млн. лева от банката е само подписан от Искров, а друг му го е написал и сложил за подпис. Защо БНБ третира КТБ и ПИБ по различен начин – нека отговори Искров и нека каже дали още в първия ден на кризата не му предложих БНБ да излезе с официална позиция, а той отказа, нападна банкерът.

Василев е категоричен, че квесторите в КТБ са се превърнали в „изнесено звено на следствието и прокуратурата”. Оздравителният процес, осъществен от тях, стига до абсурда да не се разрешава погасяване на кредити за сметка на налични средства в КТБ, твърди банкерът. И посочва – квесторите не защитиха интересите на КТБ във връзка с извънредно общо събрание на „Булгартабак Холдинг" по искане на миноритарните акционери срещу политиката на неговия мениджмънт и мажоритарния акционер, неглежиращи техните интереси. Квесторите не защитиха интересите на КТБ като кредитор на единия от акционерите във фабриката „Юрий Гагарин", добавя Василев.

Според мажоритарния собственик на КТБ обвиненията на БНБ, че EPIC не представлявал надлежно акционерите в банката са „жалки и смехотворни”. Да не забравяме – БНБ първо декларира готовност да говори с EPIC за оздравяване на банката с обсъждане на конкретни параметри и стойности, а после позицията на Централната банка се завъртя на 180 градуса, припомня Василев.

Цветан Василев посочва и „в основни линии” какъв е планът му за оздравяване на КТБ. Това щяло стане чрез изкупуване на определен обем кредитни експозиции, съгласувани с БНБ. На практика това означава да се откупи поет риск чрез дадени в миналото от нея кредити т.е. да се превърне в пари, които да са гаранция срещу поети задължения - провизии. Не става категорично ясно откъде ще дойде капиталът за изкупуване на кредитни експозции, нито какъв е рискът, който трябва да се покрие.

Европейският банков орган: Дайте на клиентите на КТБ парите им

Европейският банков орган настоява клиентите на КТБ и дъщерната ѝ банка "Виктория" да получат достъп до влоговете си още днес. Институц...

Интересно е и как банкерът коментира разследването, което се води срещу него в Лихтенщайн. Според Василев информацията за разследването била „поредният технологичен брак на центъра за финансов инженеринг в лицето на българското следствие и прокуратура”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика