Чуждестранните инвестиции гонят милиард евро

4558
Чуждестранните инвестиции гонят милиард евро

Сериозен ръст от 125% на годишна база показват данните на БНБ за преките чуждестранни инвестиции у нас за преиода януари – юли. Само за юли вложените пари от чужбина за над 36 млн. лева, катож очакванията са сумата да нарастне след ревизиите, предаде БЛИЦ.
С постигането на над 800 млн.евро за периода, България достигна нива от април 2005 година, след което през 2008-2009 бе регистриран и най-високият им обем за период от шест месеца.

Холандия, Швейцария и Русия са на първите три места сред държавите, инвестирали най-много у нас. На обратния полюс са Германия и Гърция.

Бюджетът за юли 2012 г. е с положително салдо – 504,4 млн. евро, при отрицателна сметка от 681,7 млн. евро за юли 2011 г. За периода януари – юли 2012 г. отново имаме положително цисло от 1,15 млрд. евро при отрицателна сметка от 1,5 млрд. за същия период на миналата година.

Основната причина за положителната финансова сметка са портфейлните инвестиции, които са на плюс 1 млрд. евро през юли 2012 г. Тук влизат вложенията както в акции и дялове, така и в облигации.

Редактор: Яна Баярова

Освобождават чуждите компании от осигуровки

Големите инвеститори в страната няма да плащат временно част от осигуровките на служителите си заради новите работни места, които са ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика