Чобанов уверява, че КТБ вече не държи парите на половината държавни предприятия

46299
Чобанов уверява, че КТБ вече не държи парите на половината държавни предприятия
Снимка: БГНЕС

За да докаже твърдението си, Чобанов даде за пример ситуацията след края на първото тримесечие на 2013 година. Тогава 50% от парите на държавните дружества са били в една банка, а сега процентът в същата банка е 17 на сто. Чобанов не посочи името на банката, но съгласно справка от различните министерства отпреди година това е Корпоративна търговска банка.

Орешарски: Наредбата за диверсифициране на държавните пари е изпълнена

„В края на месец ноември - декември банката, която държи най-много държавни авоари, управлява малко над 22% от всички авоари. Н...

Според Чобанов вече няма финансова или кредитна институция, при която да има повече от 18% нетна експозиция на държавно предприятие. Нетната експозиция е разликата между влога му в дадена банка и взетите от банката заеми от самото предприятие. Изчисленията се правят в левове. Ако има повече от тези 25% в една финансова институция, то част от парите трябваше да се изтеглят, така че да спази наредбата, въведена от служебното правителство.

Чобанов уточни, че към края на миналата година над 85% от държавните дружества са приели или са в процес на приемане на вътрешни правила в съответствие с наредбата. Месец по-рано делът им е бил 76 на сто.

Според финансовия министър в сектор "Енергетика" нетната експозиция към банките е отрицателна, но въпреки това най-голямата нетна експозиция от 66%, наблюдавана към първото тримесечие на 2013 г., е намаляла до 21% в края на 2013 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика