Чобанов: Оманците не са знаели за случващото се в КТБ, но могат да помогнат за спасяването й

29234
Чобанов: Оманците не са знаели за случващото се в КТБ, но могат да помогнат за спасяването й
Снимка: БГНЕС

Кредитният портфейл на КТБ не е воден по нормалните надзорни практики. Непрекъснато излиза информация от свидетелски показания в пресата, че има висока концентрация, свързани лица – вижда се, че проблемът е голям. Така финансовият министър в оставка Петър Чобанов коментира ситуацията около Корпоративна търговска банка пред БТВ.

Той категорично отказа да отговори на въпроса кое е по-добрият ход – да бъде оставен трезорът да фалира, или да бъде преструктуриран. Аргументът на Чобанов – нужна е още информация от БНБ за капиталовата дупка в КТБ.

Министърът в оставка посочи, че участието на оманския държавен инвестиционен фонд в оздравяването на банката е възможен вариант. По думите му вторият най-голям акционер в КТБ след „Бромак” на Цветан Василев също не бил наясно със случващото се във финансовата институция.

Чобанов: Оставяме държавата в устойчиво финансово състояние

Оставяме държавата в устойчиво финансово състояние, заяви министърът на финансите Петър Чобанов пред журналисти в Министерския съвет,...

Чобанов обясни, че оманците искат да защитят инвестицията си, защото отговарят пред своя парламент за това, че са допуснали да бъдат застрашени държавни средства. По думите на финансист №1, те са готови да привлекат и допълнителни инвеститори.

Актуализацията на бюджета не е задължителна, но е желателна – това се разбра от думите на Петър Чобанов. По думите му рискът в приходната част е около 500 млн. лева, а буферът, който може да се създаде чрез оптимизиране на разходите е в същия размер. Чобанов, обаче напомни, че „това, което ни очаква, са допълнителни месеци на несигурност”, докато няма работещ парламент.

По думите му валутните резерви са в размер на малко под 30 млрд. лева, фискалният резерв е 8.3 млрд. лева, а средносрочната прогноза за дълга е 20-22% от БВП.
Според Чобанов, фискалните буфери могат да бъдат подсилени, но чрез актуализация в „умерени параметри”, защото след прескачане на границата от 3% дефицит, връщането назад е трудно.

Министърът в оставка се изказа скептично за искането на Росен Плевнелиев служебното правителство да може да взема външни заеми. По думите му пазарите не работят през август, а самата процедура е дълга.

Чобанов разговаря с директора на резервния фонд на Оман за КТБ

Министърът на финансите Петър Чобанов проведе телефонен разговор с главния изпълнителен директор на Държавния резервен фонд на Султан...

В същото време, институции като МВФ (за който Бойко Борисов каза преди седмици, че трябва да отпусне заем на България) предпочитли да сключват споразумения с правителства, които са парламентарно подкрепени: „Тези пари не идват даром, те идват заедно с конкретни промени в законодателството”

По отношение на твърденията на опозицията, че политико-експертният кабинет „Орешерски” оставя дупка за милиарди в енергетиката, здравеопазването и др., Чобанов подчерта, че „не може да припишем на бюджета отговорност за всичко” и коментира, че държавните предприятия имат свой мениджмънт.

По темата с евентуалните разходи за VII блок на АЕЦ „Козлодуй” и „Южен поток”, Чобанов каза, че не става дума за ангажимент на правителството, а за създаване на предприятие, което инвестира и генерира печалби.

Петър Чобанов призна, че през последните два месеца правителството е работело трудно. „Можем да твърдим, че времето между европейските избори и предсрочните може да се окаже загубено време”, призна той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика