Чакаме 700 млн.лв. по ОПОС до края на годината

11969
Чакаме 700 млн.лв. по ОПОС до края на годината
Снимка: БГНЕС

Еврокомисията е приключила проверките си по Оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие". По ОПОС се очаква отпускането на 700 млн.евро до края на 2014 г. Това заяви на брифинг в Министерски съвет служебният вицепремиер по европейските фондове Илияна Цанова, предаде БГНЕС.

Вчера Цанова провела разговор с еврокомисаря по регионална политика. ЕК одобрява подобрените системи и плащанията по ОПОС ще се възстановят най-късно до две седмици.

Нуждата за усъвършенстване и настройки на системата за управление на еврофондовете беше очевидна. Ще се въведе справедливост в системата за участниците, заяви тя. Променени са били две постановления за управлението на финанси от ЕС – създават се Съвет за координация на контролните органи, където влизат агенциите за финансова инспекция и за обществени поръчки, Сметната палата, браншови организации. Този съвет ще се среща веднъж месечно независимо дали политическото тяло иска или не, въпросите ще се решават в оперативен порядък, за да няма повече спрени европрограми. Ще бъде създаден и Съвет за финансови корекции, който щял има ролята на медиатор между бенефициенти и управляващи органи при наложени корекции и несъгласия, ще работят и външни експерти. Ще се решават технически казуси, за да не се стига до съдебни спорове.

Ще се измени и допълни методологията за финансови корекции. Става ясно, че над 150 милиона са корекциите само по ОПОС, все още не е ясно колко ще са корекциите по Регионално развитие. Разглеждат се хипотези, при които бенефициентът е изпълнил всичко законово, но уредбата ни не е синхронизирана с европейската, казуси, при които има изрични указания, с които бенефициентът се е съобразил, но пак има корекции. Бенефициентите изцяло подкрепят това постановление, каза Цанова.

Тя информира, че към момента държавният бюджет е разплатил около 450 млн. по двете оперативни програми. Важно е да получим тези пари от Европа, за да може да плащаме по сключените договори, защото бюджетът не може да си позволи повече, коментира Цанова.

Около 1,6 млрд. са под риск, за това че година и половина не може да бъде избран сертифициращ орган на ДФЗ, съобщи още Цанова. Процедурата отново се обжалва, очакваме КЗК да се произнесе и когато имаме становището им, ще вземем становище как ще постъпим, добави тя.

Българска министърка последва холандския пример и яхна колело

Холандският премиер отдавна е известен с това, че ходи на работа с велосипед. Явно неговият пример е последвала и министърът на еврофон...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика