Цената на тока за бита ще падне с 0,11%

7785
Цената на тока за бита ще падне с 0,11%
Снимка: БГНЕС

Токът за битовите потребителите ще поевтинее с 0.11%. Това е така, защото приетите от правителството мерки създадоха предпоставки за намиране на резерви в енергетиката. И така първоначалното увеличение на цената с 2%, бе трансформирано в намаление. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов, предаде БГНЕС.

Иванов подчерта, че токът за абонатите на ЧЕЗ ще поевтинее с 0.63%, на ЕVN – 0.44%, на ЕРП "Златни пясъци" - 5%, но за абонатите на "Енерго про" ще има повишение с 1,9%.

Добавката "Задължение към обществото" ще бъде еднаква и за бита, и за индустрията или 38 лв. При енергоемките потребители, които ползват над 30 гигават часа ел. енергия, добавката ще бъде 18.70 лв. Припомняме, че именно заради тази добавка работодателските организации и синдикатите излязоха на протест.

Наредбата добави и междинно стъпало за индустриалните потребители, които ще плащат надбавка "Задължение към обществото" в размер на 26.65 лв. За потребителите над 10 гигават часа ел. енергия сумата ще бъде 37.90 лв.

Иванов каза, че ако останат старите цени, то до края на годината в НЕК ще бъде натрупан нов дефицит от 300-400 млн. лв. Според председателя на КЕВР след днешното решение бизнесът няма право да негодува, защото надбавката "Задължение към обществото" ще бъде еднаква за всички.

Новите цени влизат в сила от 1 август, но председателят на КЕВР заяви, че ако бъдат намерени още резерви в енергетиката, Комисията може да преразгледа своето решение след 3 месеца.

Иванов отрече натиск: Нови цени на тока ще има от 31 юли

Нови цени на електрическата енергия ще има от 31 юли. Затова има и нов ценови период. Това каза председателят на Комисията за енергийно...

По думите на Иванов общо 749 млн. ще бъдат спестени на НЕК в рамките на едногодишния регулаторен период. „Към тях не е отчетен и финансовият ефект от подписването на финалното споразумение с двете американски централи. Когато това стане трябва да се добавят още 89 млн. лв. и това прави общо 830 млн. лв. Това означава, че ако НЕК бъде управляван по по-прозрачен и ефективен начин и ако търговете, които се провеждат са в интерес на дружеството и на българската енергетика, в края на регулаторния период ще излезе от финансовата дупка“, обясни Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика