Цацаров: Истината за КТБ няма да бъде скрита

28634
Цацаров: Истината за КТБ няма да бъде скрита
Снимка: БГНЕС

Истината за КТБ няма да бъде скрита. Това каза днес на брифинг в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Според него истината за Корпоративна търговска банка (КТБ) няма да бъде изнасяна на пресконференции на прокуратурата. Той добави: "Няма и да е цялата истина, ако се изнася на пресконференции на политическите партии - пък били те реформаторски или антиреформаторски. Цялата истина ще се изнесе в съда и ние там няма да скрием нищо. След това може би ще станат известни много неща".

Реформаторският блок поиска Цацаров да бъде разследван заради КТБ

Реформаторският блок поиска официално главният прокурор Сотир Цацаров да бъде отстранен от разследването на случая "КТБ". От Блока иска...

От тази банка, толерирана от държавата и от банков надзор, се възползваха определени политически сили. Рано или късно ще влезем в съдебна зала и тогава ще стане ясно за кого говоря, заяви още Цацаров.

Главният прокурор описа два сюжета. В първия банката е в криза поради лоши практики, лоша среда, поради външни или вътрешни икономически проблеми и просто стига до своя финансов край, тоест фалира. При това положение, каза Цацаров, нещата би следвало да се развият по една нормална логика, а тя включва Закона за гарантиране влоговете на гражданите и мерките, които БНБ трябва да приеме в рамките на надзорните си пълномощия. Това обаче не е сюжетът на КТБ.

"Тук става дума за банка, която години наред е била грижливо създавана, грижливо подхранвана и грижливо държана под похлупак. Този похлупак е създаден от държавата, бил е създаван от политическите структури и е бил удобен на всички. Поради това той е надскочил далеч финансовите параметри на една банка, а едва ли не се е превърнал в една структура, която малко или много е имала досег с немалък брой политици и общественици, както и журналисти. Тук не може да се приложи аршинът, който прилагаме в нормалните ситуации, описани в първия сюжет", категоричен беше Цацаров.

Банката се е използвала за финансиране на цели, огромна част от които нямат нищо общо с нормалната банкова практика и граничат с политическа практика, каза още главният прокурор.

Цацаров да не замита КТБ!

И Цацаров - най-после! - се изказа за далаверата Корпоративна търговска банка (КТБ). Престраши се, и как иначе, след като лично забърк...

Вложителите са поставени в неизвестност. Затова проведох две срещи, добави главният прокурор. Цацаров описа своята роля единствено като "опосредстване", за съжаление не особено успешно, на диалог между финансовите експерти и ръководителите на БНБ, за да се постигнат заедно експертни решения, които да разрешат ситуацията на неизвестност за вложителите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика