Българският зимен туризъм върви нагоре, приключва успешно трудния сезон

29277
Българският зимен туризъм върви нагоре, приключва успешно трудния сезон

Въпреки необичайно топлата зима, ски курортите ни са категорични, че сезонът е бил добър. Макар и минимален, ръстът от около 2% на посетилите България туристи, по данни на Института за анализи и оценки в туризма, е силно постижение, имайки предвид неблагоприятните метеорологични условия. От най-добрите ни зимни курорти обаче отчитат и ръст до 10%, макар че официалните данни все още не са окончателно готови.

Според експерти от бранша най-активните чуждестранни зимни туристи у нас са били турците, както и граждани на останалите съседни на България балкански страни.

В Пампорово ръстът на туристите е 10%, а специално на гостите от Турция - над 300%. От курорта са категорични, че визовите ограничения за турските граждани са изиграли изключително благоприятна роля за бума на туристи от южната ни съседка. Останалите чуждестранни посетители на курорта са били от Англия, Русия, Сърбия, Македония, Румъния, Ирландия, Гърция и Украйна.

Подобен на Пампорово ръст регистрират и в Банско. Там отчитат и наплив от скандинавски туристи. Така научили за курорта от реклами, за първи път се появиха скиори от Норвегия, Дания и Швеция.



От Боровец също отчитат добър сезон, въпреки неблагоприятните метеорологични условия. В Боровец са проявили съобразителност - полагане на достатъчно количество изкуствен сняг навреме – още в края на ноември и началото на декември, което е дало възможност за предоставяне на отлични условия за ски и сноуборд през целия сезон.

"През сезон 2014 броят на туристите в курорта се запази. По информацията, с която разполагаме, средната заетост на хотелите в курорта е била 60%, а през традиционните пикови периоди – по празниците и през февруари, надминаваше 90%", заяви Снежана Дамянова, спортен директор на "Бороспорт" АД.

"Отбелязахме лек спад на български туристи, компенсиран от ръст на туристи от съседните ни страни: почти тройно се увеличиха македонските туристи, бележим и 100% ръст на гостите ни от Турция, Гърция и Сърбия, има увеличение и на броя на туристите от Израел. Традиционно, туристите от Великобритания са най-многобройни от чуждестранните ни гости, следвани от руските туристи. Този сезон наблюдавахме и увеличение на средния престой на туристите от Великобритания, Русия и България", допълни тя.

В Боровец развиват и стратегии как курортът да се превърне в още по-привлекателна туристическа дестинация, не само зимна, но и лятна. "Освен с перфектно поддържаните писти, всяка година правим инвестиции в инфраструктура, при това запазвайки цените на лифт картите непроменени през последните няколко сезона. Нововъведение за зимен сезон 2014 бяха безконтактните лифт карти, които значително намалиха времето за преминаване през турникетите, съответно и неприятните опашки. За зимен сезон 2015 ще изненадаме любителите на зимните спортове с още повече писти,  оборудвани със системи за изкуствено заснежаване", заяви Снежана Дамянова.

По отношение на привлекателността на Боровец и през лятото, тя сподели: "Боровец се утвърди и като предпочитана лятна дестинация, почти всички хотели остават отворени през лятото. Туристите могат се възползват от турове до Седемте рилски езера, в. Мусала, в. Мальовица, в. Ястребец и др., както и разнообразни занимания: риболов, каяк, стрелба с лък, пейнтбол, конна езда. Уникалният въжен град „Бороландия” със “зип-линия” е любимо място на малки и големи. В момента работим усилено по подготовката и маркирането на трасетата на Боровец „Маунтин Байк Парк”, подходящ за начинаещи и напреднали байкъри. Байк паркът е притегателен център на едни от най-добрите байкъри в Европа, с многобройните състезания, които се организират по трасетата му всяко лято, а лято 2014 няма да направи изключение".

Според Дамянова зимният туризъм бележи осезаемо възходящо развитие, като България постоянно върви нагоре, изграждайки се като предпочитана зимна туристическа дестинация.

България е четвърта в Европа по темп на развитие на зимния туризъм

България е на 4-то място по темп на развитие на зимния туризъм в Европа, заяви заместник-министърът на икономиката и енергетиката с рес...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика