Българският и хърватският подход към туризма - личи си по рекламата

25531
Българският и хърватският подход към туризма - личи си по рекламата

До съвсем скоро българският морски туризъм разчиташе предимно на летовници от бившия Съветски съюз, най-вече от Русия и Украйна. Но след наложените санкции и контрасанкции, възникнали след като Крим бе анексиран от Руската федерация, страната ни вече е в пряка конкуренция с Хърватия по отношение на туризма, тъй като се стреми да компенсира отлива на руски туристи с такива от ЕС, които традиционно предпочитат Хърватия като дестинация.

Възможностите за туризъм и в България, и в Хърватия се рекламират по водещите европейски телевизии още от първите месеци на тази година.

Туристическа инвестиционна карта ще помага на стратегически инвеститори

Министерството на туризма разработва инвестиционна карта на България в областта на туризма. Вече са изпратени писма до общините, за да ...

Рекламен клип на адриатическата страна се излъчва по канала за международни новини на британската обществена телевизия BBC, по Евронюз, CNN и Евроспорт. Неговото мото е: „Хърватия – пълна с живот“.

Националният туристически борд на Хърватия е отделил около 1 милион евро за реклама по популярните телевизии с международна гледаемост, като излъчването на видеоклипа по „Евронюз“ струва около 230 000 евро.

Тази година бюджетът за реклама на туризма в бившата югославска република бе повдигнат двойно в сравнение с миналата, когато клипове, разкриващи възможностите за почивка и забавления в западнобалканската страна, се излъчват само по CNN и Евроспорт.

Крайната цел на тази кампания е да се популяризира националният туризъм на Хърватия в чужбина, особено в страните, от които по традиция адриатическата страна привлича най-много чуждестранни туристи – Австрия, Германия, Великобритания и Словения.

Хърватският пример или защо България спи дълбок туристически сън

При население от около 4 300 000 души, през 2013 година Хърватия е посетена от 14 милиона чуждестранни туристи. Туристическата политик...

През март 2015 г. четири европейски телевизии започнаха да излъчват туристическа реклама и на България. „A discovery to share” (превод: „Откритие, което да споделиш“) е мотото, с което страната ни е популяризирана като туристическа дестинация.

Рекламата на България се излъчва на шест различни езика по известните европейски телевизионни канали „Евроспорт“, „Евронюз“, „Дискавъри“ и “Нешънъл Джиографик“. Кампанията ще продължи до края на 2015 г., твърди БНР.

Видеоклипът представя всичките възможности за туризъм в България – зимен, летен, културен и исторически. В него са визуализирани някои популярни туристически дестинации и пейзажи. Основната цел на рекламната кампания е да компенсира отлива на руски и украински туристи в настоящия туристически сезон.

Очаква се, че през тази година растежът в туристическия сектор ще остане на нивото от миналата година, когато всъщност бе отчетен 5-процентов спад в броя на посетилите България чуждестранни туристи.

От 2011 г. насам само икономическото министерство е платило за реклама на България над 21 милиона лева, показва справка в Агенцията за обществените поръчки, направена от колегите от вестник „Сега“.

Драганов: Гръцкият туризъм ще се повлияе от кризата, но няма да е застрашен

Ситуацията в Гърция ще се отрази на туристическия сезон, но няма да го застраши. Това каза Румен Драганов, директор на Института за ана...

Използвани източници: Ministerstvo turizma Republike Hrvatske; Mинистерство на туризма на Република България; Вестник „Сега“, Българско национално радио.

Автор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика