Българският бизнес заплашен от срив заради 26-процентовия данък в Гърция

12900
Българският бизнес заплашен от срив заради 26-процентовия данък в Гърция
Снимка: БГНЕС

Български фирми са застрашени от фалит заради въвеждането на гръцкия превантивен корпоративен данък от 26%. Това стана ясно от думите на председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Той обясни, че трябва бърза реакция и по правителствена линия, защото официалното сезиране на ЕК ще отнеме дълго време, през което българският износ към Гърция може да се срине.

С промяната на Кодекса за данъчно облагане на доходите в Гърция има разпоредба според която платецът по внос, регистриран в Гърция, дължи превантивен данък 26% върху всички плащания към дестинации, в които корпоративният данък е с 50 % по-нисък отколкото в Гърция, предаде Дарик.

Износителите на дървесина излизат на нов протест, поставят ултиматуми

На 24 март (вторник) износителите на дървесина и транспортни фирми ще блокират в продължение на 6 часа граничните пунктове при Свиленгр...

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев обясни, че в Гърция данъкът е 26 на сто, тоест ако данъкът е 13 и по-малко процента, вносът от тези страни се облага с превантивен данък от 26 процента. "Тоест, ако България е направила износ за Гърция на домати, вместо да получи сто процента плащане, получава 74 процента плащане българската фирма износител, а останалите 26 на сто се задържат от данъчната администрация на Гърция", каза той.

По думите на Велев процедурата продължава с период на доказване, че това не е фиктивна сделка, а през това време парите стоят в гръцката държава, което е едно безлихвено кредитиране. И като знаем как гръцката държава връща ДДС, което е обичайна практика - забавя го не с месеци, а понякога с години, можете да си представим как за три месеца ще се провери такъв огромен по обем документооборот.

Велев обясни, че България е голям износител за Гърция, която е 5-тата ни страна по експорта и клони към 3 милиарда лева, а това ще се отрази сериозно на българския бизнес. По думите му някои фирми ще прекратят дейност. Оказва се, че това е неизгодно и за гръцките вносители на български стоки, защото ще трябва да заменят доставчиците.

Васил Велев заяви, че трябва бърза реакция и по правителствена линия. По думите му при всички случаи ще отпадне тази разпоредба, защото забранява свободното движение на стоки в ЕС, но ако започне официалната процедура със сезиране на ЕК, това ще отнеме много време и ще доведе до срив на българския износ към Гърция. Затова според Велев трябва да се предприеме по-бързия начин - българското правителство да влезе във връзка с гръцкото.

Русия налага мито върху износа на пшеница

От февруари Русия ще наложи мито от най-малко 35 евро на тон пшеница, изпратен за износ. Целта е да намали цените във вътрешния пазар...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика