Български и гръцки фермери заедно правят прецизни стопанства

4423
Български и гръцки фермери заедно правят прецизни стопанства

Български и гръцки фермери ще въвеждат модерни технологии.Това стана ясно по време на среща между Областна администрация Кърджали и експерти от децентрализираната администрация на гръцката област Македония и Тракия, предаде Стандарт нюз.

Ще бъде изработена обща методология за развитие на прецизно селско стопанство от двете страни на границата. В следващите години предстои обучения на български и гръцки фермери и създаване на  демонстрационни полета със системи за капково напояване. С помощта на инсталирани сензорни устройства ще се наблюдава състоянието на почвите и на тази база ще се дават агротехнически съвети за тяхното поддържане, за да се прецени реалния разход на вода и торове и да се повишат добивите.


Предвидено е и закупуване на почвена лаборатория, както и въвеждане на телеметрична мрежа за пренос на данни между областите-партньори. На гръцка територия ще бъдат изпълнени прецизни операции по обработката на местни култури – аспержи, грозде, памук, нар и др. на около 20 000 дка площ.

„В област Кърджали ще бъдат възстановени опитните полета на Опитната станция по земеделие, която е партньор на областна администрация с подкрепата на Селскостопанската академия”, коментира  областният управител Иванка Таушанова. Предвижда се да бъдат засадени площи с орехоплодни и експериментално – с етерично–маслени култури и сключени договори със земеделски  производители, които отглеждат зеленчуци, овошки и тютюн.

Редактор: Яна Баярова

Българските домати са на изчезване?

Производителите на домати от Пловдив и района са на път да изчезнат, а заедно с тях и българските семена и сортове. Засетите площи са н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика