Българската икономика расте бавно, докато гръцката пропада бързо

9436
Българската икономика расте бавно, докато гръцката пропада бързо
Снимка: Thinkstock/Guliver

Българската икономика расте бавно, гръцката пропада бързо. На Балканите най-оптимистична е ситуацията в Румъния. Това е изводът от анализ на Института за пазарна икономика за последните 10 години, съобщава Нова тв.
Сравнението по нива на безработица преди 10 години е изглеждало така: най-ниска безработица в Румъния, следва Турция и на трето място Гърция. А България изобщо липсва в тези места.

„Само преди 5-6 години дори безработицата в Гърция беше много ниска. Особено в сравнение с тази в Македония, където тя по традиция е висока. Вече я доближава”, обяснява Явор Алексиев от Института за пазарна икономика.

Икономиката ни е в три индустрии и два града

Преработващата индустрия, аутсорсингът и бизнес услугите и секторът на ИТ/комуникационни услуги са двигателите на новосъздадената заето...

10 години по-късно Румъния и Турция остават начело, но страната ни измества Гърция и се нарежда на трето място

Заетостта преди 10 години е била най-висока в Гърция, следва Румъния, а ние сме на трето място. През 2014 г. обаче българите и румънците делим първото място, като следват Сърбия и Турция.

Днес стандартът на живот в Гърция е 72% от средното за Европейския съюз. В България процентите са доста по-ниски 50 (45%).

Според изследването, превъзхождаме Гърция най-вече по линия на икономическото развитие и стабилност. И все пак - стандартът на живот в Гърция остава по-висок от нашия, предвид кризата в страната и това може да се промени.

Какво влияние ще окаже големият борсов срив на България?

Трлиони долари са загубите на финансовите пазари за последните няколко дни след срива китайската борса. Днес основните индекси в Европа...

„Те изостават, а ние напредваме. Лека полека, ако нещата продължат така след 5-6 години стандартът на живот в България ще достигне този в Гърция”, обяснява Явор Алексиев от Института за пазарна икономика пред медията.

Макар обаче в известна степен да превъзхождаме Гърция, вече сме доста зад румънците.

„Действително румънците са доста по-добре от нас. Бих казал дори, че през последните две години тази разлика се увеличи”, пояснява Явор Алексиев от Института за пазарна икономика.

По всички изследвани показатели сме по-добре и от македонците, и от сърбите.

Димитров очаква напрежение в много икономически сектори през есента

Сериозно напрежение назрява през есента в много сектори на икономиката. Това съобщи във Варна лидерът на КСНБ Пламен Димитров. Той см...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика