България получи одобрение за новата ОП "Транспорт"

33758
Снимки: БГНЕС

България получи одобрение за новата Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура". Това е съобщил председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер на българския премиер Бойко Борисов, каза самият Борисов, цитиран от БНР.

"800 млн. евро за пътища – това са "Струма", "Хемус", тунела под Шипка, за метрото 400 млн. евро и 1,6 млрд. лева за железниците. Сиреч, само за десетина дена работа може да кажем, че близо 4 млрд. лева само днес отиват в инфраструктурата на България", каза министър-председателят.

"Лично аз съм много доволен от усилията, които положихме през тези седмици. Мисля, че резултатите са повече от ясни. Ако на някой в София не му харесва това, да заповяда да протестира”, заяви Борисов. Премиерът допълни, че от АМ” Хемус” ще се финансира участъка до Ловеч. „Паралелно с това се готвят проектите и отиваме след това на втори етап. „Струма“ – целият Лот и тунелът под Шипка. Сиреч, това, което се разбрахме с Жан-Клод Юнкер на предишното ми посещение преди месец, хората удържаха абсолютно ангажимента си, за което от името на българите им благодарим много”, допълни той.

Днес чакаме отговор на въпроса: "Какво ще правим с "Южен поток"?

Очакваме в днешния ден да ни се отговори точно – какво да правим по „Южен поток“. Това каза пред българските журналис...

Борисов отправи послание и към Реформаторския блок за отношенията в управляващата коалиция. "Искам да помоля реформаторите и другите колеги, с които работим, да отчитат колко много неща се направиха и да не се подвеждат по чисто лобистки интереси. Много съм сериозен, много съм отговорен. Ако някой от моите хора сгреши, го изпращам да се извини, но в случая са изцяло грешни. Моля да се поправят", каза Борисов.

Премиерът се срещна с британския си колега Дейвид Камерън. "Всички много сериозно гледат на проблема в България, на това, че сме поставени в неизгодна ситуация. От една страна енергийна зависимост - най-скъпа цена на газа, в същото време арбитражи за стотици милиони", заяви Борисов след разговора с него.

Борисов допълни, че година и половина е "проспано време" за уточняване на детайлите по проекта "Южен поток", които е можело отдавна да бъдат решени, ако правителството на ГЕРБ не е било свалено.

"В Европейската народна партия (ЕНП) внимателно разгледаха картите с газовите коридори и това, което им обясних - и за газовия хъб, но и за възобновяването на вариантите, ако минава действително газопроводът през Турция, да се възобнови трасето "Набуко-Запад", което е абсолютно възможно", каза министър-председателят. Борисов отбеляза, че в рамките на разговора, по покана на Камерън, са били обсъдени подробно енергийните проекти.

"По време на срещата с министър-председателя Камерън говорихме да умножим усилията си по линия на контратероризма, на газовата и енергийната независимост, инвестициите", заяви премиерът Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика