България подкрепя общ ЕС пазар за извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения

7984
България подкрепя общ ЕС пазар за извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения
Снимка: Thinkstock/ Guliver

България приветства идеята за създаване на пазар в сферата на извеждането от експлоатация на ядрени съоръжения на територията на Европейски съюз. Това каза заместник-министърът на енергетиката Антон Павлов на десетия Европейски форум за ядрена енергия в град Прага, Чехия.

Павлов представи опита на страната в областта на извеждането от експлоатация на ядрени съоръжения чрез изключването на четирите малки реактора на АЕЦ „Козлодуй“. „Това е дългосрочен процес, който поставя сериозни предизвикателства от технологична, социална, екологична и икономическа гледна точка. Въпреки липсата на предишен опит в този дълъг и сложен технически процес, седем години по-късно работим активно по демонтирането на оборудването в машинна зала, както и по реализацията на проекти, допринасящи за изпълнението на заложените цели", категоричен бе енергийният заместник-министър.

ДП РАО: Хората масово одобрявали да се строи хранилище за ядрени отпадъци

Актуализираният ДОВОС напълно отразява съвременните европейски изисквания за опазване околната среда, живота и здравето на хората и гар...

Според Павлов с основен принос в програмата на страната за извеждането от експлоатация на ядрени съоръжения са изграждането на хранилище за сухо съхранение на отработено ядрено гориво, както и предстоящото финализиране на проекти за извличане, охарактеризиране, преработване и погребване на различни видове радиоактивни отпадъци.

Десетият юбилеен форум за ядрена енергия е една от най-мащабните платформи в Европа за открито и прозрачно обсъждане на широк спектър от въпроси в областта на ядрената енергия. Домакин на събитието, в което участваха заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович, премиерът на Словакия Роберт Фицо, премиерът на Чехия Бохуслав Соботка, бе министърът на промишлеността и търговията на Чехия Ян Младек.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика