България е непозната туристическа атракция за българите

23744
България е непозната туристическа атракция за българите
Снимка: БГНЕС

61% от българите са готови да пътуват и почиват в страната, но нямат информация къде и как да организират свободното си време. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя днес представи кампанията за насърчаване на вътрешния туризъм в България. Финансирането за нея е осигурено от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2007-2013 г., а в нейния фокус ще бъдат 50-те малко известни туристически обекта.

Международно проучване прогнозира ръст на българския туризъм

Българската туристическа индустрия има потенциал за растеж, гласи доклад на Business Monitor International, публикуван във Fast Marke...

„Отношението на българите към България като място за туризъм е положително – общо 83% са на това мнение. Проблемът е, че делът на хората, които се интересуват активно от почивка в България, е едва 16%“, каза Ангелкова. Близо 78% от анкетираните казват, че в близкото минало нищо не е провокирало интереса им към България като туристическа дестинация, нито са виждали реклама за това.

Очаква се кампанията да повиши информираността на българите за България като целогодишна туристическа дестинация, както и дела на пътуванията им вътре в страната. Това може да допринесе и за компенсиране на спада на чуждестранни туристи от някои от традиционните ни пазари, обясняват от Министерството на туризма.  

Кампанията стартира от следващата седмица с рекламен клип, който представя Каменните гъби, крепостта Неутзикон и Драгоманското блато. Създаден е и специализиран сайт – myastoto.bg, който ще бъде пуснат паралелно с кампанията.

За последните 11 месеца на 2014 г. данните на НСИ показват, че българите, които са почивали в България, са били 2,6 млн. души, което е ръст от близо 5% спрямо януари-ноември 2013 г. За същия период на 2014 г. обаче българите, които са почивали или били на екскурзия в чужбина, са близо 1,1 млн. души и това е ръст от около 27% спрямо същия период на 2013 г. „Като цяло българите планират сами почивката си в България, докато в чужбина най-често пътуват организирано“, допълни министърът на туризма. По тази причина кампанията има за цел да повиши интереса към целогодишни дестинации в България, които са подходящи за еднодневни или уикенд почивки.

Турция с рекордни приходи от туризъм

Приходите от туризъм в Турция са се увеличили с 11% през третото тримесечие на 2014 г., достигайки рекордно високото ниво от 12,9 мил...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика