България е единствената европейска страна в ТОП 10 на аутсорсинг дестинациите

7399
България е единствената европейска страна в ТОП 10 на аутсорсинг дестинациите
Снимка: Thinkstock

България е единствената европейска страна в ТОП 10 на най-добрите дестинации за аутсорсинг по последни данни от проучването "Global Services Location Index.

Това заяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева на Четвъртата годишна кръгла маса "Bulgarian ICT Watch", организиран от ICT Media и Българска асоциация на софтуерните компании БАСКОМ днес, съобщиха от Министерството на икономиката.

Рейтингът е изготвен от AT Kearney рейтинг сред 51 държави по три показателя - финансова атрактивност, квалификация на персонала и бизнес среда.

По думите на зам.-министър Везиева само за година страната ни се e изкачила с 11 позиции в проучването на Cushman&Wakefield като една от най-привлекателните аутсорсинг дестинации. България заема трето място по атрактивност в сектора за 2015 г., като според консултантската компания е утвърдила мястото си в областта на изнесените услуги. Проучването включва 36 държави от целия свят, а подреждането е според условията за бизнес, рисковете и разходите.

"В България ИКТ секторът е сред малкото отрасли с висока добавена стойност и конкурентоспособност в световен мащаб с повече от петкратен ръст за последните 10 години и трикратно увеличение на дела от БВП", добави зам.-министър Везиева. През последните няколко години компаниите от бранша демонстрират устойчив ръст на продажбите, генериран предимно от износ - приблизително 60% от приходите са от износ, както и при създаването на нови работни места - 35 000 работни места през последните 10 години. Съществува потенциал да бъдат създадени още 30 000 нови работни места.

Представителите на брашна посочиха, че България е и предпочитана дестинация за работа на международни компании от високотехнологичния бранш, не само предвид високото ниво на технологична експертиза, а и предвид по-ниските разходи за разработка и предоставяне на комплексни услуги от страна на софтуерните фирми. Те подчертаха, че секторът продължава да изпитва недостиг на кадри, като се опитва да реши проблема с конкретни действия по обучение на специалистите, както и с внос на кадри. Бизнесът призова държавата да се включи с частично държавно финансиране по различни програми за обучение, за да може страната ни да стане по-конкурентоспособна в ИКТ сектора. В отговор зам.-министър Везиева напомни, че Министерство на икономиката работи съвместно с Министерство на образованието по проект за дуалното обучение и призова бизнесът да се включи с още предложения по темата, с което да бъде надежден партньор в тази насока. Тя изрази оптимизъм в работата между държавата и бизнеса и каза, че приключвайки този форум, би искала двете страни да излязат с добри предложения, които Министерство на икономиката като институция да успее да реализира.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика