Бюджетната комисия прие да теглим още 8 млрд. евро дълг, Гечев сезира КС

26819
Бюджетната комисия прие да теглим още 8 млрд. евро дълг, Гечев сезира КС
Снимка: Thinkstock/ Guliver

След един час дебати Бюджетната комисия прие предложението за теглене на нов държавен дълг от 8 млрд. евро, предаде БГНЕС. Това се случи след като 9 депутати бяха "за", трима бяха "против" и 5 се въздържаха.

От БСП не признаха гласуването, тъй като държаха гласът на Георги Търновалийски от левицата, който е в болничен да бъде приет. Това обаче не стана и председателят на комисията Менда Стоянова обяви, че предложението се приема. В противен случай тегленето на нов дълг нямаше да мине, тъй като 9 гласа щяха да са "За" срещу 5-въздържали се и 4-ма против.

Дебатът

Преди гласуването министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че с ангажирането на 4-те банки HSBC, Citi, UniCredit и Societe Generale за дилъри на български дълг, "ние целим една прогнозируемост и последователност в политиката на държавния дълг в периода 2015-2017 г.".

Горанов посочи, че това не е договор за дълг и че това остава в прерогативите на Народното събрание, което с бюджета за всяка година приема лимита на държавния дълг. "Това е изрично посочено в договора. Там е записано още, че матуритетът на дълга може да е с продължителност до 30 г., а максималната лихва от 10%. Тази лихва е условна и това бе показано от пласираните емисии дълг през последните години, които дадоха много по-ниски лихви", каза Горанов. Според него договорът с банките не е финансова иновация и тази практика не е измислена в България и целим да избегнем несигурността.

Горанов защити бъдещото поемане на 8 млрд. евро дълг с това, че през следващите 3 години имаме да погасяваме 5.9 млрд. евро по стари задължения. "В същото време са необходими и средства за покриване на дефицита за посочения тригодишен период. Като правителство не сме нарушили конституцията нито за миг. Трупането на дефицит винаги ще трупа дълг, ако някой ден започнем да управляваме потенциалните газови залежи може временно да решим този проблем", каза още той. Финансовият министър добави, че целта на подписаните договори е основаване на средносрочна програма за емитиране на дълг на международните капиталови пазари. Като в тях се регламентират взаимоотношенията и задълженията между отделните страни, съответно бъдещото организиране издаване на емисии на държавни ценни книжа в рамките на програмата.

Преди него депутатът от БСП Румен Гечев заяви, че БСП ще сезира Конституционния съд, ако се приеме решението за теглене на дълг. "БСП смята, че въобще не би следвало да се разглежда точката за теглене на нов дълг. Конституцията ни забранява да възлагаме, на когото и да е да взима дълг, който не е одобрен от парламента. В никой закон или в обсъждане в парламента няма такова число като 8 млрд. евро. Противоречи на Конституцията да се гласуват дългове за бъдещи години. Всяка година дългът се гласува по отделно", каза Гечев. Той бе категоричен, че никой не е упълномощил правителството да води каквито и да било разговори и да подписва договори на 6-ти февруари за бъдещи дългове за 2016-2017 г.

"Няма страна, в която да се одобряват дългове за години напред. Казвате, че България ще тегли 8 млрд. дълг, какъв сигнал ще има това върху чуждите инвеститори? Ако се приеме този дълг, той ни води по пътеката към гръцкия сценарий. Избрали сте тези посредници за 3 години и няма как да ги заобиколите следващите 3 години, те ще търгуват дълга. Изключително опасно е да се товари българската икономика с дълг от 8 млрд. евро", каза още Гечев.

Йордан Цонев обяви, че ДПС ще гласува въздържал се, тъй като не разполага с достатъчно информация по предложението. На насрочено свое заседание ДПС ще вземе решение за по-нататъшно гласуване. "През 2009 г. преди кризата дългът беше 12,6 % към БВП. Това, което имаме като прогноза за 2017 г. е, че външният дълг ще бъде 31,3 %, което представлява около 27,4 млрд. лв. Това е опасно явление. Картината не е добра, възможността страната да влезе в дългова спирала си е сериозна. Ще подкрепяме всяко ваше усилие, което би довело до намаляване на задлъжняване на страната ни", каза още Цонев.

Гечев и Стоянова се скараха за "новия" заем - има ли го или го няма всъщност

Не спекулирам с цифри. Това заяви депутатът от БСП и част от икономическия и финансов екип на правителството на Жан Виденов проф. Румен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com