Бюджетната комисия набързо каза "не" на президентското вето за Сметната палата

18313
Бюджетната комисия набързо каза "не" на президентското вето за Сметната палата
Снимка: БГНЕС

Комисията по бюджет и финанси към 42-рото Народно събрание отхвърли президентското вето върху Закона за Сметната палата, предаде БГНЕС.

С гласовете на 12 народни представители от БСП, ДПС и "Атака" ветото на държавния глава Росен Плевнелиев бе отхвърлено без никакви дебати поради отсъствието на депутатите от ГЕРБ в залата, които предварително бяха заявили, че гласуват против отхвърлянето на ветото.

"Невежество е, че президентът пита откъде ще се вземат допълнителни средства за увеличение на бюджета при увеличаването на щата на одитната колегия", коментира председателят на бюджетната комисия и основен вносител на закона Йордан Цонев. Той обясни, че бюджетът няма да се увеличава, а дори ще бъде по-малък.

Основната поправка в Закона гласа, че Сметната палата ще стане колективен орган, който се състои от девет членове, а не както досега от трима.

"В мотивите на президента прави впечатление продължаващото неразбиране, че със закона се увеличава численият състав на Сметната палата. Обяснихме много пъти, че този закон сменя модела, че става дума за модел на главен одитор", обясни още Йордан Цонев.

С поправките се връща колегиалната форма на управление, като най-важните решения ще се взимат след обсъждане в по-широка колегия, добави той и призна, че не разбира как юристите на президента не разбират тази разлика.

Според Йордан Цонев е очевидно, че Росен Плевнелиев и неговият екип не са следили дебатите по закона, тъй като един от аргументите във ветото гласи, че законът не е обсъден публично.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com