Брокери отчитат възраждане на сделките "на зелено"

25040
Брокери отчитат възраждане на сделките "на зелено"
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Сделките с жилища "на зелено" се завръщат като тенденция в първото тримесечие на тази година, отчита компания за недвижими имоти. Сделките на етап груб строеж отново са факт на пазара на жилища. Те са десет на сто от покупките на имоти в първите три месеца на годината, предаде БНР.

Дело за скъп имот в центъра на София "виси" за втори път във ВКС

11 години спорове и 5 дела е равносметката в битката на държавата за скъп имот в центъра на София, предаде БГНЕС. Сагата за сградата н...

Недовършените все още имоти са най-често избор на родители, които купуват апартамент за децата си, с цел да се ползва след години. Това е и избор на семейства, които притежават първо жилище и искат да се преместят на по-голяма площ. Купувачите вече търсят и по-обширни жилища. Една четвърт от покупките през тримесечието са с инвестиционна цел.

Според брокерите е дошъл краят на малките помещения, наподобяващи кутийки. Пространствата, които се проектират, са с около 30 процента по-обширни. Търсят се имоти в центъра на София.

Без съществени промени остават цените за квадратен метър жилищна площ. Средната стойност за София е 660 евро на квадратен метър, приблизително такава е и във Варна, в Пловдив - 500 евро за квадратен метър, в Бургас - около 480. На пазара на наеми има глад за по-качествени жилища в София.

Прогнозата за следващите месеци - стабилност на цените и по-активно търсене. Яснота в регулацията, засягаща кредитите, би дала допълнителен тласък на пазара на жилища.

15% ръст на сделките с имоти в София

Продажбите на жилищни имоти в София се увеличиха с 15% през първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2013 г., сочат даннит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com