"Бритиш Петролеум" обещава да помисли относно "Силистар" и "Терес"

20750
"Бритиш Петролеум" обещава да помисли относно "Силистар" и "Терес"

Международният енергиен гигант "Бритиш петролиум" (BP) ще разгледа всички възможности за участие в конкурса за разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в находищата "Силистар" и "Терес" в Черно море. Това заяви директорът по международните проекти за проучване за нефт и газ в британската компания Ричард Херберт по време на среща с председателя на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев и заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков, предаде БГНЕС.

Добрев и Станков са в британската столица Лондон, за да представят пред Международната петролна седмица възможностите за участие в конкурса за двата блока в Черно море.

От "Бритиш петролиум" заявиха, че наблюдават внимателно региона на Черно море още от началото на 90-те години, защото смятат, че геологията му е изключително сходна с Каспийския регион. От своя страна Делян Добрев запозна представителите на компанията, че находището "Силистар" е с приблизителна големина 7 000 кв. км., а блок "Терес" е около 4 000 кв. км. От "Бритиш петролиум" проявиха интерес към възможностите на инфраструктурата за пренос на газ предвид очакваните добиви от региона на Черно море. В отговор Добрев ги информира, че България разполага с добре развита газопреносна система, както и че страната ни е започнала изграждането на интерконекторни газови връзки със съседните страни Румъния, Сърбия, Гърция и Турция. След изграждането на връзките, капацитетът на системата ни за пренос на газ ще достигне 20 млрд. куб. м годишно, увери още Добрев.

В допълнение зам.-председателят на Управителния съвет на "Булгартрансгаз" Делян Димитров информира, че е в ход и подготовката за разширяването на капацитета на съществуващото газово хранилище в Чирен, което допълнително разширява възможностите пред компаниите, които ще работят в региона.

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков информира представителите на "Бритиш петролиум, че след провеждането на прозрачен конкурс, разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в находищата "Силистар" и "Терес" ще бъде предоставено за срок от 5 години като може да бъде удължен два пъти за по 2 години.

Борисов не бърза да обещава добив от "Хан Аспарух"

Морският газов блок "Хан Аспарух" има големи залежи. Това заяви премиерът Бойко Борисов на Деветата годишна среща на бизнеса с правите...

Условията на бъдещата концесия

Делян Добрев уточни, че до две седмици Министерството на енергетиката ще публикува в Официалния журнал на Европейския съюз (ЕС) обявата за стартирането на конкурса за разрешение за търсене и проучване на нефт и газ в двете находища "Силистар" и "Терес". След провеждането на конкурс, разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в двата блока ще бъдат предоставени за срок от 5 години като срокът може да бъде удължен два пъти за по 2 години. Срокът за закупуване на конкурсната документация е 120 дни от деня на публикуване на Решението на Министерския съвет в Официалния журнал на ЕС, а оферти се подават 155 дни от публикуването на обявата. Дължимите годишни такси за находищата са съответно 275 720 лв. за "Силистар" и 161 280 лв. за "Терес".

Припомняме, че точно "Бритиш Петролеум" беше компанията, отговорна за най-голямата екологична катастрофа в човешката история - взривът на петролната сонда Deep Water Horizon в Мексиканския залив преди почти пет години. Според официалното разследване, направено от САЩ, "Бритиш Петролеум", "Халибъртън" и "Трансоушън" са отговорни за полагането на дефектен цимент при кладенеца, който е довел до експлозията, отнела живота на 11 души. Компанията плати 4,525 млрд. долара глоби и временно американските власти не ѝ възлагат никакви поръчки. Дотук "Бритиш Петролеум" е платила над 42 млрд. долара по граждански дела, заведени заради Deep Water Horizon.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика