Борисов се среща с концесионерите за добив на природен газ от "Хан Аспарух"

6755
Борисов се среща с концесионерите за добив на природен газ от "Хан Аспарух"
Снимка: БГНЕС

Утре имам и среща с концесионерите на нашите петролни и газови находища. Надявам се в най-скоро време от "Хан Аспарух" да започне проучването за добив на природен газ и петрол, защото румънската част вече добиват и Румъния харчи около 10-12% вносен газ. Това заяви по време на днешния парламентарен контрол министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".

Припомняме, че в средата на август премиерът обяви, че през февруари ще започне проучванията за нефт и газ в шелфа на Черно море. Два месец преди местните избори той коментира, че ако правителството на ГЕРБ не е било свалено от власт, то „Хан Аспарух” отдавна е щял да се проучва. „Първите неща, които направи правителството на Орешарски бяха да се спрат концесиите на „Терес” и на „Силистар”, каза тогава Борисов.

Борисов: Надявам се, че договорът с Полша за ремонта на МиГ-29 ще се финализира

"Надявам се, че договорът с Полша за ремонта на МиГ-29 ще се финализира и 26-27 изтребители да бъдат модернизирани за период от 5-6 год...

Според оптимистичните прогнози вероятните газови залежи на "Хан Аспарух" се оценяват на около 100 милиарда куб.м. Смята се, че ако бъде открито "синьо гориво" в "Хан Аспарух" добивът му ще е с 35% по-евтин от цената на газа, доставяна ни от Русия и Азербайджан.

Законодателство

Той посочи, че на 7 септември в парламента ще влязат от Министерството на финансите доста промени в законите. Борисов заяви, че очаква те да бъдат подкрепени. "Първо, за цветните горива, за данъчни складове – защо да са извън контрола. Внасяме промени, които ще урегулират всичко това и ще има много добър ефект”, каза премиерът, цитиран от БГНЕС.

Относно борбата с корупцията той заяви, че от няколко месеца са започнали действия, концентрирани в звеното за борба с корупцията от ДАНС, „Митници”, наблюдаващи прокурори и НАП. "От начина, по който бяха конструирани по цигари, алкохол, захарни изделия, меса, петрол, се направиха анализи и се видя, че в почти всички сфери има несъвършенства или умишлено са направени така закони и наредби, че и лобитата, които са ги движили, са създали условия за неефективна дейност”, уточни Бойко Борисов

Борисов не бърза да обещава добив от "Хан Аспарух"

Морският газов блок "Хан Аспарух" има големи залежи. Това заяви премиерът Бойко Борисов на Деветата годишна среща на бизнеса с правите...

"По-лошото, във времето, когато се изгражда, фирми, които нямат нищо общо с държавата, поставят пломби за две седмици време... Мога да ви уверя, че не само от днес до събота и от събота до понеделник, 24 часа в момента се работи по всички данъчни складове, защото те в законите и наредбите са оставени без да се регламентират дейностите им”, каза премиерът.

Независима КЗК

Той коментира още, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е независим орган, но от парламента зависило да избере ръководство. „Ако в тока имаме повече отношение, в горивата няма никакво. Не можем да кажем дали има картел или не. Факт е, че виждате – стотици тонове оцветено гориво, краде се от акциз, от ДДС”, каза Борисов. Той добави, че понеже всяка сряда имат съвещания, с промените, които предлагат, в следващите месеци ще се спестят стотици милиони и ще се дисциплинират компаниите.

В дуплика премиерът каза още, че както говори за качество, така и за цени, но в условията на пазарна икономика правителството не може да се меси. „Ние бяхме в такива години. Разбирам популизма, но малко трябва да има граници”, уточни той.

В "Хан Аспарух" може да има 100 млрд. куб. м газ

"Можем да потвърдим, че е налице потенциал за намиране на въглеводородни натрупвания в блок "Хан Аспарух". Това заяви за "Преса" Робер...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика