Борисов обяви цесиите на влогове в КТБ за далавера

32295
Борисов обяви цесиите на влогове в КТБ за далавера
Снимка: БГНЕС

Ще отменим прихващанията в цесиите, съобщи премиерът Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Борисов бе днес в Асоциацията на банките в България. Също днес в Народното събрание ще бъде представен новият председател на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков.

Създали сме максимално добра организация за времето до 4 декември и изплащането на депозитите на хората от корпоративна търговска банка, което ще се извършва в девет банки, заяви Борисов.

Премиерът посочи, че са взети всички мерки, за да няма спорове между хората. Банковите клонове ще бъдат охранявани допълнително от полицията, за да се спестят нервите на вложителите и да няма гафове.

"Първият трансфер на хората ще бъде безплатен, няма да му бъде начислявана съответната такса за това", заяви Борисов. "Надяваме се това повече никога да не ни се случва. Тъй като имаше и други спекулации, затова тук беше и Менда Стоянова, за да запознае Асоциацията на банките. Ще отменим всички прихващания в КТБ. Всички, които са се нагласили през цесиите, една вторична далавера... и са се нагласили вече. Ще отменим прихващанията в цесиите. На практика се надявам едно 800 милиона лева да си влязат обратно в държавата", добави Борисов. Думите му са в противоречие с казаното миналата седмица от финансовия министър Владислав Горанов, който заяви: "Договорите за цесии на депозити в КТБ са напълно законни, но те са право на вземане, а не носят права на банков депозит".

Той също така изрази надежда Фондът за гарантиране на влоговете през следващите години да остане пак едно тихо пристанище.

Припомняме, че цесиите при КТБ ще се покриват последни, след като бъдат уредени всички други вземания. Влогове и депозити, които са минали през цесия, няма да се покриват от Фонда за гарантиране на влоговете.

Костов намесен с КТБ заради трагедия, нова схема изплува покрай банката

Фирма "Хрисома" ООД на близките до Иван Костов Георги и Мая Кирчеви е един от големите длъжници на КТБ, установи проверка на "24 часа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика