Борисов не знае кое да спасява по-напред, зърнопроизводителите са приоритет

24308
Борисов не знае кое да спасява по-напред, зърнопроизводителите са приоритет
Снимка: БГНЕС

Приоритет на ГЕРБ е земеделието, но не знам дали изобщо можем да спасим държавата, камо ли него. Това на практика каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след среща със зърнопроизводителите.

Припомняме, че точно преди предсрочния край на управлението на ГЕРБ по изрично настояване на Борисов бяха платени субсидиите на зърнопроизводителите от държавния бюджет чрез краткосрочен заем. Това стана през февруари миналата година, тъй като иначе щеше да има протест. Плащането беше извършено въпреки позицията на тогавашния финансов министър Симеон Дянков, който искаше да се изчака възстановяването на средствата от Европейската комисия. Това се случи само около месец по-късно.

По време на срещата бяха обсъдени основните проблеми, които стоят пред сектора за производство на зърно – възможностите за плащане на субсидиите в началото на годината, проблемите в схемата за малките фермери, ускореното връщане на ДДС и др. Обсъден беше и проблемът с ваучерите за получаване на гориво за земеделските производители, по който бе постигнато единодушно съгласие, че схемата трябва да остане същата, но е необходимо да бъдат приети законодателни промени, които да я оптимизират.

"Искаме да подпомогнем земеделието, защото то е наш приоритет, но дефицитът на бюджета е 4%. В енергетиката дупката е над 4 млрд. лева. Въпросът вече е дали изобщо ще можем да стабилизираме страната", подчерта Бойко Борисов.

"Целта на ГЕРБ е балансирана подкрепа в земеделието. Предвиждаме запазване на подкрепата за сектор зърнопроизводство. Ще мотивираме инвестициите на интензивните сектори, които носят по-висока заетост", заяви на срещата водачът на кандидат-депутатската листа на ГЕРБ в Сливен Десислава Танева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика