Борисов направи заявка всичко, което касае газопренасянето, да е държавно

6244
Борисов направи заявка всичко, което касае газопренасянето, да е държавно
Снимка: БГНЕС

България работи активно, за да бъде 100% държавно всичко, което касае газопренасянето. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на официалната церемония за въвеждането в експлоатация на реконструираната компресорна станция „Ихтиман“ и изградения нов газотурбинен агрегат, предаде Агенция "Фокус".

„Пошегувах се с господин Хаят, че трябва да стои в България, защото имаме да открием в следващите седмици още 6 такива компресора”, каза Борисов. Така, както и пред Европейската комисия сме заявили, България работи активно, за да бъде 100% държавно всичко, което касае газопренасянето”, посочи премиерът. „Всичко това го правим, за да бъдем конкурентоспособни и когато сядам на масата за преговори зад мен да стои най-добрата в региона газопреносна система, за която са вложени милиарди и да можем да отстояваме позицията си България да бъде газарозпределетилен център”, коментира премиерът.

Избраха "Шел" да проучва "Силистар" в Черно море за нефт и газ

Компанията „Шел Експлорейшън енд Прадакшън (LIX) Б.В.“, е избрана за титуляр на разрешение за търсене и проучване на нефт...

„Затова и интерконекторите с Гърция, Сърбия, Румъния са изключително важни и с днешния капацитет, който постигаме – тези 10 МВт на новия компресор и със старите около 20МВт, ние можем да прекарваме милиарди кубически метра газ. И това, когато се решават къде да минават газовите трасета за света е изключително важно и изключителен важен коз за нас в преговорите. Аз съм много щастлив, че американските колеги са тук, за да видят България какви усилия полага, за да модернизира, разширява и то с най-доброто, което е произведено в тази сфера”, добави премиерът.

Вчера (12 октомври) премиерът присъства на събитие, организирано от Американската търговска камара у нас. Там той буквално каза следното: "Не трябва да гледате само вашата страна. Гледайте и моя проблем, защото това отива в електромера на всеки български гражданин и когато не сме безкрайно прозрачни, ясни и точни, възникват съмнения. Ние сме едно, ние сме приятели, иначе нямаше да си позволя да говоря по този начин. Признали сме военното крило на "Хисбула" за терористична организация, спираме руски самолети над морето и ако това не са ни партньорите, кои ще са?"

"Днешният ден показва, че в българската енергетика наистина се работи и се реализират проекти. Това са проекти, които освен национално, имат и регионално значение. Такъв е проектът, който откриваме днес – модернизация и рехабилитация на компресорната станция в Ихтиман”, каза енергийният министър Теменужка Петкова, цитирана от БГНЕС. Тя подчерта, че българската енергетика и по-специално "Булгартрансгаз" много активно се занимават с рехабилитация и модернизация на своята газопреносна мрежа.

До края на 2016 година предстои да приключи модернизацията и рехабилитацията на компресорните станции Странджа, Петрич и Лозенец”, обяви министър Петкова. Тя заяви, че България разчита много на помощта на Европейската комисия и още веднъж припомни, че на състоялата се преди няколко месеца в Дубровник среща на министрите на енергетиката са били определени 7 приоритетни проекта за енергийния сектор. „Три от тези проекти са български. Това са интерконекторите на България с Гърция и Сърбия и проектът за рехабилитация и модернизация на газопреносната мрежа”, уточни тя. Припомняме, че през миналия месец Петкова призна, че всъщност проектът с Гърция се прави без европейско финансиране и това води до забавяне.

"Газпром": Възможни са проблеми с транзита на газ за Европа през зимата

Ръководителят на „Газпром" Алексей Милер не изключи проблеми с транзита на газ в Европа през зимата. По думите му причина за това...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика