Борисов иска седми реактор на "Козлодуй", но не и "Белене"

12390
Борисов иска седми реактор на "Козлодуй", но не и "Белене"

Категорично искаме изграждането на седми реактор на АЕЦ "Козлодуй", но сме против продължаване и завършване на проекта "Белене", заяви в прав текст премиерът Бойко Борисов.

Ние сме за седми реактор, за изграждането на мощностите в АЕЦ "Козлодуй". Защото там е мястото, където цял свят знае, че има ядрена централа, има над 1000 инженери, специалисти, ядрени хранилища, изградена инфраструктура, каза пред Нова телевизия премиерът Бойко Борисов.

Седмият реактор ще си бъде изграден, започнали сме процедури. За да няма объркване, за този референдум категорично отговорът трябва да е "не" за тези, които симпатизират на ГЕРБ. Минахме дълъг път, опитахме да спасим този провален проект. Станишев от 2006 до 2009 г. не го е подписал. Умишлено не го е подписал, добави Борисов, предаде БГНЕС.

Това е поредният му път, когато иска да замаже очите на своите симпатизанти. Това са грешно похарчени пари за този референдум. Станишев е държал химикалката да подпише договора, имал е всички лостове. Това е видно и той не го е подписал. Той имаше наглостта да се оправдае, че не той подписвал за "Белене", а шефът на НЕК, което по смисъла на закона е така. То и ние сега не подписваме, а НЕК, но се подписва това, което се взема като политическо решение. Ние сме за седми реактор на "Козлодуй", който ще бъде изграден, по който работим, където няма сеизмичност, където десетилетия хората са свикнали с "Козлодуй" и приключваме драмата да търсим 20 и кусур милиарда лева за ядрена централа, добави Борисов.

Кой казва, че са 4 млрд. дайте ми договор да го прочета. Ние не правим плод и зеленчук, говорим за ядрена централа, може ли да няма договор. Ние си говорим за нещо, което е толкова неясно направено, за да не може никой да каже цената към днешна дата, уточни Борисов и попита, ако е 4 млрд. цената на "Белене", къде е договорът за тези 4 млрд.

"Никога не съм обръщал палачинката, опитах се да постигна нещо, за което българският законодател е дал милиарди и кусур, като видях, че това е провалено. Палачинките ги обръща Станишев, той 4 г. е имал възможност да строи, да подпише и да строи", каза Борисов и даде за пример "друг абсолютно грешен проект" - Цанков камък. "80 мегавата за 1 млрд., но ние дадохме 100 млн. да го достроим, защото беше направена чашата на язовира. И или трябва да погубиш 800 млн., или трябва да дадеш още 100 млн., за да го направиш", обясни Борисов.

Той посочи, че АЕЦ "Козлодуй" се експлоатира както трябва. "Имаме добри отношения с Русия. Новият седми реактор е 2+, с малки подобрения. Няма никаква драма, ако ние не си създаваме такава", каза премиерът.

Припомняме, че на 27 януари тази година ще се проведе референдум, на който всеки желаещ български гражданин трябва да отговори с "да" или "не" дали желае развитие на ядрената енергетика в България посредством изграждане на нова ядрена електроцентрала.

Редактор: Ивайло Петров

В. Николов: 150 млн. лв. е печалбата на "Козлодуй" за 2012 г.

Директорът на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов каза в „Преди всички“ по БНР, че печалбата на централата до декем...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com