Борисов: От данъка върху депозитите ще пострадат само най-богатите

9916
Борисов: От данъка върху депозитите ще пострадат само най-богатите

Премиерът Бойко Борисов заяви, че от налога върху лихвите от депозитите ще пострадат хората, които имат много пари в банка, предаде Агенция "Фокус".

"След като е минало на Министерски съвет, ние сме го приели като решение. Преди месеци, когато казах, че има много пари в банките, а не влизат в потребление, тогава коментарите бяха, че много малко хора, и то богати, имат влогове, а бедните нямат спестявания", каза Борисов.

Дянков: Данък ще има

Ще има данък върху лихвите на банковите спестявания. Това каза министърът на финансите Симеон Дянков в интервю за предаването „Зд...

"Тези, които имат малки спестявания, да ги приемем, че са бедни, макар че никъде по света, когато имаш спестявания и вземаш лихви от тях, не се наричаш беден човек. Но да приемем, че с малките влогове са бедни хора - на 1000 лв. увеличението е 30 стотинки на месец. В същото време при плоския данък 10%, който беше въведен от предишното правителство, и тогава имаше смисъл, защото имаше огромен растеж, е много трудно да правиш социална държава", заяви премиерът.

По думите му - след като фирмите си приспаднат разходите, остават около 7% за облагане. Борисов заяви, че в същото време всички хора искат да им се вдигат доходите, а всъщност те могат да се вдигнат само от тези 7%.

"За успокоение на всички, на практика от тази налог не върху депозитите, а върху лихвите от депозитите, ще пострадат хората, които имат големи спестявания и много пари в банката", каза още Борисов.

"Тези пари отиват директно за увеличението на минималната заплата и за вдигането на пенсиите при 10% плосък данък, при най-ниските данъци, при 15% контрабанда, може би най-ниското ниво в Европа. Това се дължи на добрата работа на митниците, МВР и най-вече на 40-те млн. лв., отделени за скенери по границите", каза премиерът.

Костов: Има начини да се заобиколи данъкът върху депозитите

Иван Костов смята, че е невъзможно сравнението с Европа, когато става въпрос за данъчно облагана и още повече когато става въпрос за до...

Той посочи, че в цяла Европа има такъв данък. "Паралелно с това вдигаме и доходите – и минималната работна заплата, и пенсиите", каза премиерът и допълни, че от първия ден, когато управляващите са дошли на власт, са вдигнали пенсиите. "Всичките тези пари трябва да дойдат от някъде. Разчетите са за приход от 130-140 млн. лв. от данъка върху лихвите, за да можем да вдигнем с толкова с колкото казахме пенисите", каза премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят инспектира работата по три пътни отсечки в Североизточна България. Стана ясно, че до май следващата година ще бъдат завършени участъкът от АМ "Хемус" между Шумен и Белокопитово, рехабилитацията на пътя Силистра-Шумен и разширението на пътя Русе-Шумен, за които са отпуснати необходимите средства.

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com