Борисов: Цената на тока не би трябвало да се повиши, помните протестите

7869
Борисов: Цената на тока не би трябвало да се повиши, помните протестите
Снимка: БГНЕС

Не би трябвало да се повиши цената на тока. Протестите от преди около две години доведоха до 10 млрд. загуба на държавата и спрени еврофондове. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Луковит, след откриването на пречиствателната станция в града, предаде "Фокус". Правителството на Борисов си тръгна след февруарските протести през 2013 г., които бяха провокирани от високите сметки за ток.

"В България има независим регулатор – КЕВР. Избран е от парламента, от 9 члена ГЕРБ има двама, които смятат, имат методика и дават цените", каза министър-председателят.

Борисов: Пречиствателните станции са финансирани с парите от контрабанда

Пречиствателните станции са финансирани с парите от контрабанда. Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на пречиствателната ...

"Направихме много с промяната на Закона на енергетиката, направихме доста неща. Според мен с тези изходни данни не би трябвало да се повиши цената на тока в следствие на по-добрата работа и това, което като съкращение направихме”, заяви Бойко Борисов.

На въпрос дали това означава, че протестите на бизнеса, които се очакват утре са основателни, премиерът заяви: „Не мога да коментирам. Демокрация – всеки може да протестира колкото иска”.

"Протестите преди година и половина - две, доведоха до 10 млрд. загуба на държавата и спрени еврофондове. Сега в бизнеса отиват милиарди, вследствие на разплащането по европейските програми. Ръстът на икономиката мина 2%, събраните от контрабандистите са над 2,3 млрд. Ако някой може да се похвали с тези успехи за 25 години е добре дошъл”, уточни министър-председателят. „Виждате, че не е нито лесно, нито приятно да си премиер. Колко съвещания направихме с тях и те знаят, че не може да вържеш 4 неща, да ги събереш без да се направят компромиси и всеки да понесе цената”, посочи Борисов.

Днес председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов отрече върху него да е оказван натиск за решението каква да бъде новата цена на тока. Иванов подчерта, че спазва законите, а те не дават възможност за отлагане на новия регулаторен период с още един месец.

Иванов отрече натиск: Нови цени на тока ще има от 31 юли

Нови цени на електрическата енергия ще има от 31 юли. Затова има и нов ценови период. Това каза председателят на Комисията за енергийно...

"Нови цени на електрическата енергия ще има от 31 юли. Затова има и нов ценови период", каза Иванов.

"Увеличението на тока за индустрията ще намали конкурентоспособността", коментира по-рано днес зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев. Той заяви, че има риск поскъпването на електроенергията да принуди много предприятия или да преминат в сивия сектор, или да прекратят дейността си. Колев подчерта, че бизнесът настоява цената на тока да бъде замразена до пълната либерализация на енергийния пазар от първи януари следващата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика