Богомил Манчев: Атакува ме влиятелен човек от НЕК, но той вече не е влиятелен

71545
Богомил Манчев: Атакува ме влиятелен човек от НЕК, но той вече не е влиятелен
Снимка: БГНЕС

Чакаме държавата да си свърши задачата. Така коментира развитието на обвинението срещу себе си соченият за силния човек в българската енергетика у Богомил Манчев.

Сигналът срещу мен и „Риск Инженеринг” дойде от НЕК. Не искам обаче да казвам кой стои зад атаката, но целта му беше да ми вземе бизнеса, категоричен е Манчев. Хората, които обаче искаха да ми вземат бизнеса, разбраха, че не е толкова лесно да ми вземат хляба, защото за този бизнес има нужда от умения и знания, добави енергийният бизнесмен в предаването "Лице в лице" на bTV.

Спецекип проверява имотите и доходите на енергийни босове

Съвместен екип на прокуратурата и Комисията срещу незаконното богатство подхваща имотите на собственика на „Риск инженеринг&rdquo...

По думите на Манчев човекът, който го е атакувал, „беше” много влиятелен. Той е като хамелеон, обясни Богомил Манчев и по никакъв начин не загатна кое е името на въпросния човек.

Манчев е разследван във връзка с консултантските договори за спряния проект АЕЦ "Белене", за който министрите Делян Добрев от кабинета на Бойко Борисов и Асен Василев от назначения от Росен Плевнелиев служебен кабинет с премиер Марин Райков са продължавали да плащат. Сумите са по 950 000 евро за консултации. За целия период са платени над 13 млн. лева. Освен срещу Манчев, Софийска градска прокуратура повдигна обвинения още срещу Иво Лефтеров и Крум Атанасов – бивши изпълнителни директори на НЕК. Крум Анастасов е обвинен за това, че като изпълнителен директор на НЕК, като извършител в съучастие с Богомил Манчев и Събин Събинов, е присвоил 8 651 898 лева, пише БГНЕС. Иво Лефтеров не е предприел мерки за спиране на плащанията, но не е плащал и затова има обвинение за безстопанственост.

На въпрос дали има прилики между неговия случай и Цветан Василев, Манчев отвърна, че приликата и в двата случая е, че се хвърля „доста рядка кал” срещу вентилатора. Манчев заяви, че познава отдавна Василев – „Риск Инженеринг” имала кредити и депозити в КТБ. Не съм очаквал да се случи това с КТБ – ако знаех, щях да ги изтегля, каза Манчев. Опитвам се да рефинансирам кредитите си и да приключа с този въпрос, добави той.

Богомил Манчев разкри, че проектът „Белене” е обект на интерес. Някой иска да го купи и да получи валидния ОВОС за него. Този проект няма държавни гаранции и построяван така, че да работи на свободния пазар, категоричен беше енергийният предприемач.

Богомил Манчев: Завеждам дела срещу всички, които ме наклеветиха

„Досега не са ме разпитвали за нищо, не са ме питали дори как се казвам, дали съм наистина Богомил Манчев. Когато следствието при...

На въпрос дали не е по-хубаво да имаме и седми блок АЕЦ „Козлодуй”, и „Белене”, Манчев отговори, че е редно първо да мине „Белене”. За седми блок е редно да преценим каква е цената – Westinghouse ни продава продукт и трябва да решим какво да правим. В период от 15-20 години обаче и двата проекта могат да ни свършат работа, смята Манчев. Но нека сме наясно – заради риска, който носи българската икономика, логично банките ни вдигат лихвите, уточни той.

„Чирен” ще ни стигне за известно време, но след като не си правихме интерконекторните връзки, сами сме си виновни, коментира Манчев относно евентуална газова криза. И завърши с думите - цената на тока трябва да скочи двойно. Не може да плащаме 8 стотинки за киловатчас, а в Германия да е 29, обясни Манчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика