Благоверната на Василев отрече с мъжа ѝ да са крали пари

29862
Благоверната на Василев отрече с мъжа ѝ да са крали пари
Снимка: БГНЕС

Обвиненията за източване на 206 млн.лв. от КТБ са пълен фарс, такова нещо няма. Това заяви Антоанета Василева, съпруга на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. По-рано днес тя бе на разпит в следствието във връзка с разследване срещу нея и мъжа ѝ за пране на пари. Василева обаче си тръгна без повдигнато обвинение. 

Преподавателката в УНСС Василева заяви още, че в КТБ няма дупка от 4 млрд.лв. и тези данни са въпрос на тълкуване, съобщава БГНЕС.

Засега Цветан Василев не е получил призовка по досъдебното производство за пране на пари, за което днес съпругата му беше в следствието. Следователят няма намерение да изпрати такава, тъй като му е известно къде се намира лицето и защо не може да се яви. Незаконосъобразно е обявен за международно издирване с червена точка в Интерпол, каза адвокатът на Василева Менко Менков.

"Дори и да има огромно желание да си дойде, той не може да го стори, защото му е отнет задграничният паспорт и ще бъде арестуван на границата", допълни юристът. По думите му Василев със спокойствие изчаква екстрадиционната процедура и решението на сръбските власти.

На въпрос дали все още Цветан Василев се страхува за живота си, съпругата му отвърна, че има няколко писма до главния прокурор с молба да бъде осигурена физическата безопасност на Василев. "За съжаление досега отговор нямаме", каза тя и добави, че заплахите са получавани по телефон, с писма и чрез посредници. Антоанета Василева обаче отказа да коментира какво пише в писмата и с какво точно го заплашват, както и кой е автор на заплахите.

На въпрос дали счита, че докладът на одиторите на БНБ е манипулиран, Василева отвърна, че "всеки има различна методика, а тази методика обслужва техните интереси". Въпрос на тълкуване е какво представляват т.нар. "кухи фирми", за които се твърди, че са били свързани със съпруга й. "Има т.нар проектни компании SPV (Special Purpose Vehicle), които се използват за управление на проекти. При КТБ основен начин на финансиране е проектното финансиране", обясни Антоанета Василева. Тя бе категорична, че БНБ може да твърди, че не е имало оценка на проектите, но това категорично не е вярно.

"Как ще липсват? Те не липсват. Питайте БНБ защо твърди така. Аз пък мога да ви кажа, че г-н Василев твърди, че има активи за над 2,5 млрд. евро в банката", каза Антоанета Василева.

"Всички документи, изпращани от КТБ и по-специално кредитите, за които се спекулира как са отпуснати, са отпуснати при стриктно спазване на процедурата за отпускане на кредит и това е категорично ясно", каза Менко Менков. Това е ясно от документите, които се намират в банката, с които би трябвало да разполагат и в БНБ, а с тях могат да се сдобият и разследващите органи.

На въпрос защо Оманският фонд не желае да възстанови банката заедно с Цветан Василев, Менков отвърна, че важното е възстановяването на банката. "Цветан Василев няколко пъти заяви, че няма да участва в управлението и в капитала на банката. Готов е да се оттегли, за да удовлетвори обществените очаквания", посочи съпругата му. Василев участва с всички свои активи в преструктурирането, но няма да участва в капитала, добави тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика