Бизнесът смята, че тежестта на административните процедури бави иновациите

3991
Бизнесът смята, че тежестта на административните процедури бави иновациите
Снимка: Thinkstock/Guliver

Тежестта на административните процедури при Оперативна програма "Конкурентноспособност" е една от причините за неосъществяването на иновации в българския бизнес. Причините са още несигурността в икономически план, липсата на финансиране и липсата на квалифицирани кадри, информира БГНЕС.

Това сочат данните от анкетно допитване, проведено от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) сред членовете на организацията за ролята на иновациите в бизнеса и сътрудничеството с университетите.

Чрез ОП "Конкурентноспособност", се финансира иновативни проекти, но тежестта на административните процедури според участниците в допитването е причина за липсата на иновации. На въпрос какви са причините конкретната фирма да не използва иновации 33% от анкетираните фирми дават отговор: "Бюрокрацията при ОП "Конкурентноспособност" и неодобряване на иновационни проекти по формални причини.

Връзката между бизнеса и научните среди е нарушена и процесът се влошава с годините, сочат още данните от изследването. Намалява броят на фирмите, които разчитат на партньорство с научни институти и университети от България (при 37% през 2013 г., сега са 10% с български научни институти и 0.00% с университети), сочат още данните от изследването. Сътрудничеството с научни институти и ВУЗ намалява значително – то се свежда до наемане на стажанти и обучения - за 44.44% от анкетираните (при 67 % през 2012г.) и за консултантски услуги при внедряване - при 22.22% от анкетираните, посочват от БТПП.

Според изследването предприемачите през 2015 г. все повече разчитат на собствените си възможности – собствените разработки са при 64,7% от анкетираните, при 23% през 2013 г. Резултатите от проучването показват, че недостатъчната информираност на бизнеса за научните разработки, както и слабата активност на университетите са двете основни бариери пред сътрудничество бизнес-наука. Слабата активност на университетите/научните институти за оповестяване на разработките им се отбелязва при 70% от анкетираните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика