Бизнесът и синдикати искат по-ниска такса "задължение към обществото" и оставка на шефа на КЕВР

8599
Бизнесът и синдикати искат по-ниска такса "задължение към обществото" и оставка на шефа на КЕВР
Снимка: Getty Images / Guliver

На обща пресконференция четирите работодателски организации - Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българска търговско-промишлена палата (БТПП), и синдикатите поискаха мораториум върху присъединяването на нови мощности, които продават ток на преференциални цени, както и реформи за намаляване на таксата "задължение към обществото", предаде bTV.

По този начин бизнесът и служителите се реагираха на новите цени на тока, които Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди. Те заплашиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, през септември ще има нови протести. Енергията за предприятията поскъпна на фона на минимално общо понижение за битовите потребители.

К. Стаменов: Най-мързеливото решение е вдигане на цената на "задължение към обществото"

Това, което притеснява бизнеса в механизма за повишаване на цената на тока е, че не бяха намерени и активирани всички резерви в енергет...

Оставка на шефа на КЕВР

В официално становище на синдикатите и работодателите ще бъде поискана оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов. Това заяви редседателят на АИКБ Васил Велев, предаде БГНЕС. 

Велев припомни, че многохилядното множество е поискало оставката на Иванов още на 29 юли, когато бе съвместният протест на синдикатите и работодателите против увеличението на цената на тока. Освен това е проведена анкета сред членовете на организациите и 87% са казали "Да" на оставката на председателя на КЕВР. 

"АИКБ се присъединява към тревогата на останалите работодатели и синдикати след решението на КЕВР за драстично увеличение на цената на тока за българската индустрия. Тази нова цена ще доведе до спад на доходи, загуба на работни места и увеличение на цените на дребно в магазините. Това ще се почувства в следващите няколко месеца", каза Васил Велев. Той посочи, че за да не стане това синдикати и работодатели имат общи искания и предложения. Те настояват в първите си работни дни Народното събрание да наложи мораториум за присъединяване на всякакви производители на ток, които продават ток по преференциални цени, какъвто има за шистов газ. "Нито един производител, произвеждащ и продаващ по преференциални цени да не се присъединява. Ако има такива да продават на свободния пазар", добави председателят на АИКБ. 

Другото искане е да се преразгледа последният закон в енергетиката, който създава условия за следващото неконтролируемо производство на енергия от оборски тор. Не на последно място те искат пътна карта за реформи-краткосрочни и средносрочни реформи, които да доведат до там, че България да влезе в средата на класацията в ЕС по добавка задължение към обществото. Сега ще плащаме най-скъпото задължение към обществото, заедно с Дания, добави Велев. 

БСК: Реагирахме през годините по проблеми в енергетиката, не прехвърляйте отговорността

Не прехвърляйте на бизнеса отговорността за състоянието на енергетиката. БСК отхвърля обвиненията в мълчание и липса на реакции през го...

Протести

"Ако исканията ни не бъдат чути бизнесът, индустрията, работодателите и синдикатите ще организират нов протест през септември", каза още Васил Велев. 

25 000 души реално взеха участие в протестните митинги на 29 юни в цялата страна. Това каза заместник-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев по време на пресконференция, организирана от четирите работодателски организации и двата синдиката, предаде "Фокус". По думите му само в София те са били 7 хиляди. В протеста участие са заявили 2385 компании, чиито служители наброяват 210 000.

Ще продължим да протестираме, докато не постигнем пазарни принципи и правила в българската енергетика. Това каза и Кирил Домусчиев, председател на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България.

Домусчиев заяви, че протестът, който работодателите ще организират през септември ще бъде много по-мощен и силен. „Бизнесът и икономиката са тези, които създават БВП на страната ни. Те плащат заплатите и на Иван Иванов, и на депутатите, и на вас, журналистите. Не случайно сме на последно място в Европа по икономика и сме най-бедни. Това е точно, заради схемите, които облагодетелстват много малък процент от хора", каза той.

Бизнесът излиза на протест заради таксата към обществото, няма да е символичен

Имаме оглушително мълчание от страна на Обществения съвет, който се създаде, както и в Парламента се прие един закон, който влошава в н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика