Бизнесът: Рафинерията в Бургас не е модерна, затова нямаме по-евтини горива

19151
Бизнесът: Рафинерията в Бургас не е модерна, затова нямаме по-евтини горива
Снимка: Getty Images / Guliver

Цената на дребно на дизела в България е най-ниска в ЕС, но на едро е сред една от най-високите. И основната причина е, че рафинерията при Бургас има твърде нисък праг на преработка на суров петрол – от един тон черно злато се добиват 700 литра скъпи продукти, другото е котелно говориво, подчерта Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация. И добави - това е около 60-70% производимост, а в Европа цифрата достига до над 90%.

Като втори факт за скъпото гориво на едро Делчев посочи, че рафинерията произвежда по-малко, отколкото може и за колкото е планирана. Експертът каза в сутрешния блок на bTV, че вече има инвестиции, за да може да се произвежда повече дизел и бензин от суров петрол в рафинерията в Бургас.

Миков: Огромни количества горива се внасят незаконно

Незаконният внос и дистрибуция на горива се увеличава в последните месеци. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков, предаде БГНЕС. Сл...

Една фирма държи около 80% от складовете за горива, подчерта преди време говорителят на КЗК Марио Гаврилов. И добави, че България е единствената държава без договор да се ползват акцизни складове в чужбина, което право се дава от европейска директива. Но Делчев смята това за невярно. КЗК работи с данни от 2011 година, посочи той. В България има 73 големи складове за горива. Цитираният „голям държател” притежава четири склада, каза Делчев.

По думите на експерта 40% от горивата на българския пазар са внос. Делчев не се съгласи, че горивата в Румъния са по-евтини отколкото в България. Той не пропусна, че Румъния има свой добив на нефт, докато за България петролът идва по море, предимно от Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com