"Биволъ": Българският топ банкер в глобалните схеми на руската ВТБ

74148
"Биволъ": Българският топ банкер в глобалните схеми на руската ВТБ
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Шефът на международния бизнес на VTB Capital Атанас Бостанджиев напусна поста си, цитират руските медии пресслужбата на „ВТБ Капитал".

Агенция „Интерфакс" пояснява, че топмениджърът ще се заеме със собствени проекти – преки инвестиции в компаниите от развиващите се пазари. В пресрелиза на инвестиционната банка се казва, че решението бе планирано и съответства на „стратегията на групата", пише сайтът за разследваща журналистика "Биволъ".

Симеон Дянков ще става заместник-председател на руската ВТБ

Бившият вицепремиер и финансов министър на България Симеон Дянков е гласен за заместник-председател на руската банка ВТБ (VTB), сочи ин...

Атанас Бостанджиев пое VTB Capital pls. с офис в Лондон през май 2011 г. от американската инвестиционна банка Goldman Sachs, където отговаряше за бизнеса в Централна и Източна Европа, в Близкия изток и в Африка. Преди това пак е работил в Лондон – в офиса на Merryl Linch.

Българинът Атанас Бостанджиев вече след година на топмениджърския пост във VTB Capital pls. заяви, че има намерение да постигне това, че международният бизнес на групата да носи 10% - 20% от печалбата на "ВТБ Капитал". За 2013 г. VTB Capital pls спечели малко над 4 млн. долара чиста печалба. При това печалбата на целия инвестиционно-банков бизнес на групата ВТБ бe 34,8 млрд. рубли – между 900 млн. и 1 млрд. долара. Така, печалбата на VTB Capital pls не надвиши и 0,5% от тази на цялата „ВТБ Капитал". А и цялата печалба на VTB Capital pls. се сви в пъти, след като през 2012 г. тя беше $33,7 млн.

Oсновната причина за сриналата се печалба бе ръстът на разходите за персонал – през 2013 г. лондонският офис на Бостанджиев похарчи за възнаграждения на сътрудниците си цели $246,2 млн. при $191,2 млн. през 2012 г.

„Лондонският офис не генерираше доходи, достатъчни за издръжката на скъпи банкери. Харчовете им стигаха до 90% от приходите, обикновено показателят е доста по-нисък", коментира източник от обкръжението на Бостанджиев пред РБК. Вестникът оцени разходите на VTB Capital pls. на $318 млн. при $352 млн. приходи.

През ноември 2013 г. Бостанджиев е докладвал на шефа си в лицето на първия зам.-председател на УС на ВТБ Юрий Соловьов, че международният бизнес на „ВТБ Капитал" не можа да изпълни целите по печалби и предложи да се съкратят клиентите от 1 000 на 300, а персоналът - с около 40%, припомня пък агенция Bloomberg.

Велчев: "Булгартабак" ще бъде препродаден

След много опити за приватизацията на "Булгартабак" това правителство най-накрая успя да го продаде. В момента собственик на холдинга е...

След това президентът (председател на УС) на ВТБ Андрей Костин обяви за намерението си да свие разходите във „ВТБ Капитал" с 15%. „Атанас – е скъп банкер и мисля, че бе недоволен от това, че му съкратихме хора и сферата за дейност, неговото напускане ми се видя един от евентуалните варианти за изход вече тогава, когато ВТБ обяви за съкращенията", коментира още „познат" на Бостанджиев.

На фона на ескалацията на конфликта между Москва и Киев през пролетта дъщерната компания на ВТБ получи от британския финансов регулатор допълнителни изисквания към капитала и ликвидност, по-голямата част от които бяха свалени след изборите в Украйна, коментира наскоро финансовият директор на ВТБ Герберт Моос, цитиран от британската агенция Reuters.

Запитана от РБК дали оставката на шефа на лондонския офис не е свързана с падащите печалби, пресслужбата на „ВТБ Капитал" повтори, че Бостанджиев напуска, за да се захване със собствените си проекти.

Бостанджиев е работил много на азиатски и африкански пазари и има намерение да продължи там със собствени проекти, в това число и в такива с участие на групата ВТБ, коментира пред Ведомости сътрудник на държавната банка.

Успоредно с това разследване на Биволъ базирано на изтекла кореспонденция на Сергей Аваков указваше за наличието във ВТБ на милиарди депозити на сирийския диктатор Башар Асад, заклел се в сряда като президент за трети път. Тези скандални данни не бяха официално опровергани от ВТБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com