Бензинът и дизелът могат да поскъпнат през лятото

9521
Бензинът и дизелът могат да поскъпнат през лятото
Снимка: Getty Images / Guliver

Поскъпване на бензина и дизела може да се очаква през летните месеци. Това коментира пред БНР Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Заради по-голямото търсене на горива през летните месеци, традиционно се наблюдава поскъпване за крайните потребители. В същото време поевтиняването на еврото заради кризата в Гърция ще допринесе за задържане на цената на суровия петрол около настоящите си нива на международните пазари, но ще оскъпи продукцията за българските доставчици.

Разливът на бензин в Бургас - заради кражба на гориво

Опит за кражба на гориво е причинил аварията с тръбопровода, собственост на компанията "Лукойл Нефтохим" Бургас. Това заяви председат...

"Ние сме във Валутен борд и всяко поевтиняване на еврото води до оскъпяване на продукта, какъвто е суровият петрол", обясни Бенчев.

"Предполагам, че от тук нататък петролът ще се задържи на настоящите нива около 65-70 долара, така че, може би ще влияе още известно време, ако има поскъпване, върху инфлационните процеси:, смята експертът.

Светослав Бенчев не очаква в пограничните райони, където гръцки граждани зареждат горива, да се стигне до недостиг. Експертът обаче призова за по-сериозен контрол върху сивия сектор. Той приветства наредбата за монтиране на нивомерни системи на т.нар. "ведомствени бензиностанции".

В началото на тази седмица Гърция въведе едноседмична банкова ваканция в страната и капиталов контрол, който да възпрепятства изтичането на капитали от Гърция. Това доведе до образуване на опашки пред банкомати, супермаркети и бензиностанции.

В София масово няма информация за качеството на горивото в бензиностанциите

При изненадващата нощна проверка на бензиностанции в столицата, която инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически н...

"Продължава да е доста слаб контролът върху цистерни, които зареждат нелегални горива. Тях ги виждаме да продават по нашите пътища неясни по състав горива. Следващото нещо е да бъдат монтирани измервателни уреди на всички пристанища, митнически складове и други обекти, от които се внасят горива в страната, допълни Бенчев.

Според излязлата преди два дни статистика на Националния статистически институт през април производството на дизелово гориво на годишна база е намаляло с близо 11%, като доставките се увеличават с над 40%.

През четвъртия месец на година спрямо април 2014 г. производството на безоловен бензин се увеличава с 17,6%, а доставките намаляват с 43,1%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика