Банките, в които най-важните държавни предприятия държат парите си, са ясни

10008
Банките, в които най-важните държавни предприятия държат парите си, са ясни

Новите правила за избор на банки и финансови институции, които обслужват държавните предприятия, вече са окончателно утвърдени от Министерския съвет. До шест месеца всяко държавно дружество или дружество, в което държавата държи повече от 50%, трябва да се съобрази с новия регламент. Става въпрос за държавните предприятия с балансова стойност на паричните средства (капитал) над 3 млн. лева.

Правителството прие правилата, които трябва да гарантират и премахнат концентрация на държавни пари само в една търговска банка. Кабинетът реши компаниите с над 50% държавно участие да са задължени да държат на депозит в банка не повече от 25 на сто от нетната си финансова експозиция. Самата експозиция представлява разликата по средствата на вложителя (държавното предприятие) и непогасените заеми и кредити, отпуснати от банката, в която са средствата на вложителя.  С други думи това са парите след отчитането и приспадането на получените от съответната банка заеми и други оборотни средства, информира bTV. Изчисленията се правят в левове.

Изборът на банка за държавни предприятия - не само на база как се управляват активи

Как да се подбира банка, в която да се съхраняват финансите на и която управлява активите на държавните предприятия? Това беше основния...

Предприятията ще са задължени да избират обслужваща банка след търг или конкурс с поне пет получени оферти. Размерът на депозитите в банките обаче няма да се обявява, за да не се нарушат правилата за банкова тайна.

Доста министерства вече пуснаха справка в кои банки предприятията, за които отговарят, държат средствата си. Прави впечатление, че в енергийния сектор, който е най-дискутираният от началото на годината насам, името, което се среща най-често, е Корпоративна търговска банка.

Повече по тази тема с имена на предприятия и банки можете да научите в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com