Банка дискриминира сириец със статут на бежанец*

41963
Банка дискриминира сириец със статут на бежанец*
Снимка: Gettyimages

За скандален случай на дискриминация сигнализира бежанец от Сирия в своя Facebook профил.

34-годишният Мохамед Албармауи живее от 15 години в България, тук завършва висшето си образование, женен е за българска гражданка от 2010 г. и има дете, което също е български гражданин.

Обама: Да, в САЩ има расово напрежение

В американското общество има расово напрежение. Това призна президентът на САЩ Барак Обама от трибуната на ООН, съобщава "Фокус". Той ...

Мохамед Албармауи разказва, че отишъл в един от софийски клонове на известна банка, за да открие набирателна сметка. С нея той искал да регистрира търговско дружество, с предмет на дейност преводачески услуги и легализация на документи. В момента, в който подал личната си карта на служителя, отговорен за съответната операция, той я погледнал, излязъл от помещението, върнал се след няколко минути и заявил, че не може да бъде открита сметка във въпросната банка.

На въпроса: "Защо?", служителят заявил: "Имаме рестрикции, забранено ни е да приемаме за клиенти сирийски граждани. Вижте, в картата ви пише - Сирия, точка по въпроса, няма да ви бъде открита сметка, съжалявам довиждане."

Според адвоката на г-н Албармауи това е явна дискриминация, което е неприемливо и недопустимо, още повече, че в случая се касае за лице, на което е предоставено убежище и статут на бежанец в Република България и като такъв Мохамед има правата и задълженията на български гражданин, в това число няма пречка да има банкова сметка.

"Недопустимо е подобно унизително третиране в държава, в която живея от 15 години. Тук съм завършил висшето си образование, още през 1999 г. съм дошъл в България, женен съм за българска гражданка от 2010 г. и имам дете, което също е български гражданин. Абсурдно е да не ми се позволява да откривам банкова сметка, каквато и да е, не само както в случая набирателна, която сметка е задължително условие да бъде внесен капитала и съответно да регистрирам дружество в Търговски регистър, а служителят ми заяви в прав текст, че не съм желан като клиент и банката не иска да има нищо общо със сирийци. Оправданието е, че банката била самостоятелно търговско дружество и имала право да налага рестрикции и като не съм доволен, да ходя да се оплаквам където си искам.”

Ивайло Дичев: Училището в Калище трябва да се закрие

Много бавно може да се цивилизоваме, това не става за ден-два. Промяната на тази култура няма да стане изведнъж. Това каза по казуса "К...

По-късно Мохамед Албармауи и адвоката му отиват до друг клон на друга банка, в която са посрещнати и любезно, но отново стигнат до същия проблем. Там му искат международен паспорт.

Мохамед споделя, че се е почувствал като на разпит в полиция: "Оглеждаха ме с недоверие и подозрителност, на няколко души се наложи да обяснявам случая, да разяснявам кой документ откъде и защо се издава, кое е наложило това и т.н. Окончателното решение на управителя на клона беше, че няма да ми открият банкова сметка и при тях, защото имам сирийски паспорт, тъй като имало „европейска директива“, цитирам: „Имаме нареждане от Европейския съюз“, което като изявление и аргумент е пълен абсурд, защото такава директива няма и е невъзможно да има. Насочиха ни към централното управление на съответната банка, за да може да се вземе решение от компетентно лице и да обясним на юрист отново всичко, за да прецени дали имам право да открия набирателна сметка и да внеса капитала на бъдещата си фирма. Отидохме в централата на банката и след около два астрономически часа проверки, попълване на куп заявления, декларации, обяснения и уточнения, най-после ми беше открита банкова сметка."

"Аз съм тук от 15 г., говоря български език, познавам системата и донякъде законодателството, но какво би се случило с новопристигнали хора, придобили статут на бежанци, хора, които не говорят български, бягат от война, бягат от почти сигурна смърт и търсещи убежище!? Оказва се на практика, че тези хора уж имат права, а всъщност нямат право да работят, тъй като пък повечето фирми изплащат трудовите възнаграждения по банков път. Излиза, че и не могат да регистрират фирми, защото нямат право да имат банкови сметки, нямат право на здравеопазване, защото и ако се осигуряват тези хора сами, ако не са включени в Националната програма за интеграция на бежанците по някакви причини, а не от Държавна агенция за бежанците, не могат за получат обезщетенията за временна нетрудоспособност заради заболяване, защото сумите от болничните се изплащат по банков път, не могат да получават семейни помощи за деца, отново, защото нямат право на банкова сметка, по която да се превеждат, според тази политика на някои банки, така ли да го разбираме?”, завършва поста си Мохамед.

* Actualno.com не обявява името на въпросната банка заради действащото българско законодателство и по-специално чл. 152 от Закона за кредитните институции. Според този член всеки, който разпространява невярна информация за конкретна банка или вреди на репутацията на банка и на доверието в нея, подлежи на глоба от 2 000 до 5 000 лв. и от 3 000 до 10 000 лв. при рецидив. Ако нарушението е извършено чрез средство за масова информация, глобата е от 5000 до 10 000 лв., а при повторно нарушение – от 8000 до 20 000 лв.

Село в Пазарджишко се кани да съди общината

България е страна на абсурдите и поредният такъв е на път да стане факт - село да съди община заради липса на финансиране. Става въпрос...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика