БСП се обяснява, че въпреки наказателната процедура от ЕК, не е спиралa Южен поток

23012
БСП се обяснява, че въпреки наказателната процедура от ЕК, не е спиралa Южен поток
Снимка: БГНЕС

Писмата на бившия министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев до Българския енергиен холдинг във връзка с "Южен поток" от 12-ти юни и 8 юли тази година имат за цел да информират ръководството на БЕХ за полученото от ЕК писмо за стартирала наказателна процедура. Тези писма целят да информират БЕХ за формулираната в писмото препоръка българската страна да "преустанови възлагането по всички тръжни процедури, свързани с проекта "Южен поток", както и да се въздържи от сключването на договор, тъй като те трябва да отговарят на законодателството на ЕС.

Това посочват от пресцентъра на БСП във връзка с твърдения на министъра на енергетиката в кабинета "Борисов" Теменужка Петкова по-рано днес. По време на брифинга в Министерски съвет в хронологичния преглед на събитията около проекта Петкова посочи, че с две писма до БЕХ Стойнев е уведомил енергийния холдинг, че трябва да преустанови всички действия, свързани с проекта.

Радан Кънев към Путин: Нека сме виновни, че си защитаваме интереса за "Южен поток"

Снощното изказване на руския президент Владимир Путин относно края на проекта "Южен поток" предизвика вълна от изказвания в България, к...

"Никъде в писмата не се съдържа формулировката "да преустанови всички дейности, свързани с проекта". Писмата не могат да бъдат разглеждани като акт, който спира проекта "Южен поток", а касаят единствено елементи от изграждането на газопроводната система", подчертават от БСП, като публикуват и пълния текст на писмата на Стойнев до БЕХ.

След подписването на двете писма продължават подготвителните работи за стартирането на проекта – прието е инвестиционното предложение, увеличен е капиталът на дружеството "Южен Поток – България", което позволява да бъдат продължени подготвителните работи по него. Единствената последица от двете писма е неподписването на договор за строителен надзор, добавя чрез медиите Драгомир Стойнев.

От левицата посочват, че след тези писма служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов в качеството си на упражняващ правата на държавата като едноличен собственик на БЕХ постановява следното решение за холдинга: да не участва в увеличаването на капитала на "Южен поток България" АД; в качеството си на акционер в "Южен Поток България" АД да направи необходимото дружеството да не предприема други действия, свързани със започване на изпълнението на договора за инженеринг, реализация и строителство на газопровода.

"По официална информация на МИЕ, в същия ден, изпълнителният директор на БЕХ изпраща нарочно писмо до г-н А.Б. Милер, председател на управителния съвет на ОАО "Газпром", с копие до ръководството на "Южен поток България", с което изрично се разпорежда ръководството на "Южен поток България" да не предприема стъпки към увеличаване на капитала си и да не предприема действия свързани със започване изпълнение на договора за инженеринг, реализация и строителство на газопровода. По-късно от МИЕ официално обявяват, че увеличаването на капитала на проектната компания "Южен поток България" въпреки решението на Щонов, ще бъде предадено на прокуратурата. Министерството на икономиката и енергетиката вярва, че действията на ръководството на "Южен поток България" не защитават интересите на Българския енергиен холдинг (който държи 50% в дружеството) и възнамерява да отнесе случая към правоохранителните органи, съобщиха от ведомството. От кабинета на вицепремиера Екатерина Захариева потвърждават, че това означава, че ще бъде сезирана прокуратурата", завършва уточнението си пресцентъра на БСП.

Трудно ще реализираме "Южен поток"

Загубите от спирането на „Южен поток” ще са големи. Това каза пред журналисти след извънредна пресконференция в Министерски...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com