БСП не подкрепя пенсионната реформа и предложи свои промени

14154
БСП не подкрепя пенсионната реформа и предложи свои промени
Снимка: БГНЕС

БСП няма да подкрепи предложенията на управляващите за промяна в условията на пенсиониране и предлага своя алтернатива. Това обявиха пред медиите в Корнелия Нинова, зам.-председател на ПГ на БСП Лява България Корнелия Нинова и депутатът от левицата Георги Гьоков.

"Ние днес внесохме предложенията си по Кодекса за социално осигуряване. Алтернативата ни е от години и е последователна политика. Тя е финансово обоснована, човешки ориентирана към сегашните и бъдещите пенсионери", обяви Нинова.

Левицата предлага запазване на възрастта и стажа за пенсиониране, такива каквито са в момента – 60 г. и 8 м. за жените и 63 г. и 8 м. за мъжете и стаж – 35 г. за жените и 38 г. за мъжете. "Предлагаме и да се даде възможност на т. нар. ранно пенсиониране - ако не ти стигнат 2 години възраст, да можеш да се пенсионираш по-рано с 0,4% по-ниска пенсия и да я получаваш така до края на живота си", поясни зам.-председателят на групата на левицата в парламента.

Като друго предложение на БСП тя посочи преизчисляването на размера на пенсиите. По думите й в момента всяка година стаж се изчислява по 0,1%, а левицата предлага той да се качи на 0,2%. "Реално това означава увеличение на основата на пенсиите с най-малко 10%. Увеличението само с швейцарско правило не помага на пенсионерите", категорична бе тя. Корнелия Нинова допълни, че левицата предлага увеличение и на осигурителната вноска с 2% от 01.01.2016г., максимален фиксиран осигурителен праг в размер на 10 минимални заплати и увеличение на фонд безработица от 1% на 2%".

Според изчисленията на социалистите с техните предложения приходната част на бюджета на НОИ ще нарасне с 920 млн. лв.

Корнелия Нинова подчерта, че тези предложения по никакъв начин няма да повлияят негативно и да задълбочат дефицита в НОИ и в пенсионната система. От увеличението на осигурителната вноска с 2% в бюджета на НОИ ще влязат 700 млн. лв. повече; от увеличението на максималния осигурителен праг на 10 минимални заплати още 70 млн. лв. допълнително; от увеличението на вноската за фонд безработица на 2% ще дойдат още 200 млн. лв. в плюс. "В приходната част по пенсионните промени предлагаме с нашите мерки 970 млн. лв. повече приходи", заяви Нинова. Тя обясни, че в разходната част преизчисляването на пенсиите със завишен процент ще се увеличи с 800 млн. лв., а ранното пенсиониране ще струва 20 млн. лв. и то само в първите години.

Управляващите виждат единствено три възможности за преодоляване на огромната зависимост на пенсионната система от държавния бюджет, а именно: повишаване на възрастта и стажа за пенсиониране; увеличаване на осигурителната вноска за пенсия и затруднен достъп до пенсионната система на категорийните работници. Това заяви депутатът Георги Гьоков пред медиите. Според него обаче основният проблем на осигурителната система е по- скоро недостатъчната приходна част, отколкото разходната. Той бе категоричен, че левицата няма да подкрепи увеличаването на възрастта за пенсиониране на 65г. за мъжете и жените и на стажа на 40г. Гьоков подчерта, че дори възрастта за пенсиониране ще се покачва над 65г. - спрямо промените в продължителността на живота. Според него желанието на "левия" министър Калфин за намаляване на разходите в пенсионната система чрез намаляване на броя на пенсионерите и изплащаните пенсии ще доведе до увеличаване на младежката безработица и увеличение на младежката емиграция.

Гьоков посочи като друг недостатък и предложението да се увеличи стажът за пенсиониране за работещите при условията на трета категория труд на 40 години за мъжете и 37 години за жените. Социалистите не приемат и намерението да се увеличи възрастта и стажът за пенсиониране и при първа и втора категория труд. "В условия на висока безработица, това решение не само отрязва достъпа на десетки хиляди души до пенсия, но и допълнително понижава доверието в пенсионната система", заяви той. По думите му по отношение на разходите, има значителни резерви за оптимизирането им, без непременно жертва да са отново най-уязвимите. "Имаше намерение да се вдигат осигурителните вноски с 4,5% за 12 години напред. За изминалите 10-15 години ги намалихме с 14-15 %, а сега за 12 години ще ги увеличаваме с 4,5%. Но дори и това намерение няма да се осъществи, защото един от "компромисите" е това увеличение да е само с 2%", заключи Гьоков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика