БСП и Патриотите рамо до рамо срещу "банковото лоби"

5515
БСП и Патриотите рамо до рамо срещу "банковото лоби"
Снимка: БГНЕС

Десетки представители на граждански организации и обикновени граждани, засегнати от дейността на частни съдебни изпълнени се събраха в Народното събрание по покана на Мая Манолова от БСП, предаде БГНЕС.

Манолова е вносител на промени в Закона за частните съдебни изпълнители (ЧСИ) и Гражданския процесуален кодекс, които се отнасят до дейността на ЧСИ-тата. Първата група промени бяха приети на първо четене в пленарна зала, но според Манолова вече има сигнали, че на второ четене това няма да се случи.

На срещата от страна на парламента присъства и Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт, който също е вносител на поправки в ГПК, които се отнасят за частните съдебни изпълнители и бяха приети на първо четене.

"Излъчват се сигнали за разколебаване в редиците на ГЕРБ след изявите на Левон Хампарцумян и различни анализатори, които ни съветват "да си гледаме партийните работи" и да не се занимаваме с банки и ЧСИ", предупреди Мая Манолова. Тя призова премиерът Бойко Борисов да не извива ръцете на парламентарната си група и да удовлетвори интереса не на банките и на ЧСИ, а на своите избиратели.

"Води се изключително агресивна и некоректна медийна пропаганда от различни лобита, втълпявайки на хората, че едва ли не промените ни целят унищожаване на правовата система и даване на бухалка в ръцете на мутрите", каза Димитър Байрактаров. Той обяви, че промените целят просто изграждането на механизми, с които почтените длъжници да имат възможност да се защитят и да договорят условия, по които да си плащат дълга. Байрактаров изрази притеснения, че дори приетият на първо четене негов законопроект ще бъде отхвърлен на второ четене.

Пред гостите Манолова и Байрактаров представиха част от основните промени, които са били внесени и гласувани в парламента. Прието беше предложение на БСП, което прави така, че таксите на ЧСИ-тата да не надвишават размера на задължението, а в случаите, в които длъжникът изпълни в срок своето задължение, таксата да е наполовина.

Промените на Байрактаров в ГПК пък целят отменянето на няколко точки от чл. 417 на закона. Според разпоредбата на този член заповед за изпълнение, т.е. изпълнителен лист срещу длъжник, може да бъде издаден без съдът да призовава длъжника. Отмяната на точки от този член, приета от парламента на първо четене според Байрактаров удря най-силното лоби - банковото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика