БСК приветства предложените промени в КСО

21382
БСК приветства предложените промени в КСО
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Българската стопанска камара (БСК) приветства представения от Министерството на финансите проект за изменения и допълнения на Кодекса за социално осигуряване (КСО) и на Закона за държавния фонд за гарантиране на устойчивост на държавната пенсионна система (ДФГУДПС).

Това се казва в декларация на БСК по предложените от правителството промени в Кодекса за социално осигуряване, изпратено до министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Ивайло Калфин и финансовия министър Владислав Горанов.

"Считаме, че чрез предложените текстове се тушират дефектите на приетите в края на 2014 г. промени в КСО, които криеха сериозни рискове за стабилността не само на втория пенсионно-осигурителен стълб (универсалните пенсионни фондове), но и на цялата осигурителна система", се казва в позицията.

От БСК посочват, че в настоящия проект за промени т.нар. "право на избор" е в много по-голяма степен гарантирано, като най-същественото е, че то не е ограничено до един път в рамките на целия период на осигуряване, а е дадена възможност да бъде упражнявано многократно. "Положителен момент е и връщането на принципа на служебно разпределение на лицата, неизбрали в съответния срок универсален пенсионен фонд (УПФ)", подчертават от стопанската камара.

Дискусионни са предлаганите промени в чл. 70, съгласно които се намалява индивидуалният коефициент на осигуряваните лица за времето, в което са се осигурявали в УПФ, а за престоя на партидите им в т. нар. Сребърен фонд индивидуалният им коефициент не се намалява. От БСК считат, че подобен запис дава допълнително предимство на държавния фонд и поставя частните фондове в неравностойно пазарно положение.

"Не на последно място, необходими са допълнителни промени в Закона за Сребърния фонд, които да гарантират по-ефективното му управление, а оттам и по-висока доходност на средствата по индивидуалните партиди на осигурените лица. Една от задължителните промени в управлението на фонда би следвало да бъде въвеждането на реално трипартитно управление с равни квоти на държавата, осигурителите (работодателите) и осигурените лица", се казва в позицията.

БСК заявяват, че остава нерешен и въпросът за сигурността на осигурителните спестявания. В тази връзка е необходимо да се обмисли възможността за създаване на гаранционен осигурителен фонд по аналог с Фонда за гарантиране на влоговете в банките, смятат от стопанската камара.

"Освен това, предложеният законопроект не дава яснота и по редица въпроси с технически и административен характер, вкл. ще се обособи ли в рамките на Сребърния фонд отделен капиталов фонд, в който да постъпват партидите на осигурените лица, предвижда ли се фондът да има банка-депозитар и т. н.", се казва в становището.

БСК изразява готовността си да продължи активното си участие в дискусиите по предлаганите промени, както и по изработването на глобална стратегия за реформа на осигурителната система.

"Убедени сме, че стабилизирането на обществените системи минава през широк обществен дебат и постигане на съгласие по основните принципи на реформите. Очакваме дебатът по пенсионната реформа да рестартира дейността на Националния съвет за тристранно сътрудничество, като единствената установена чрез закон институционална форма за социален диалог по въпросите на трудовите и осигурителните отношения", се казва в изявлението на БСК.

Данев: Работодателите ще станат изчезващ вид

Донякъде сме стресирани от поведението на политическия елит, който образува тези правителства. Той не държи на думата си и притиска неп...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика