БНБ ще обжалва решението за фалита на Корпоративна търговска банка

7160
БНБ ще обжалва решението за фалита на Корпоративна търговска банка
Снимка: БГНЕС

До няколко дни БНБ и прокуратурата ще обжалват решението на съда за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Централната банка ще настоява като дата за обявяване на банката в неплатежоспособност да се определи 30 септември, а не както реши съдът - 6 ноември 2014 г., твърди "24 часа".

Денят на фалита е ключов, защото той определя кои цесии и прихващания са законни. По неофициална информация няма сделка, която да бъде атакувана и развалена, ако сегашното съдебно решение остане в сила. След 6 ноември 2014 г. нямало цесии и прихващания.

Несъстоятелността на КТБ вече е вписана в Търговския регистър

Несъстоятелността на Корпоративна търговска банка вече е вписана в Търговския регистър. В него фигурират имената на временните синдици ...

Междувременно Фондът за гарантиране на влоговете назначи временните синдици на КТБ Лазар Илиев и Росен Ангелчев за постоянни. Името на Ангелчев се оказа в списъка на синдици, които са били агенти на Държавна сигурност. Комисията по досиетата обяви данни за сътрудничество на 8 от общо 26-те имена в списъка.

Сметната палата пък ще провери банковия надзор в БНБ. Решението взе бюджетната комисия вчера по предложение на Мартин Димитров от РБ.

В БНБ трябва да се носи колективна отговорност за случая КТБ. Това обясни днес Жан-Мари Деманж, ръководител регионална икономическа служба на Франция в България по време на време на третата годишна конференция на "Кофас" на тема "Управление на риска". Деманж коментира, че при разглеждането на ситуацията с изпадналата в несъстоятелност банка е открил редица проблеми. По думите му е имало проблем с неефективния банков надзор, неефективно е било управлението на кризата в банковата система, както и имало проблем с надзора над управителния съвет на БНБ. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com