БНБ прие наредби за управление на рисковете в банките

58550
БНБ прие наредби за управление на рисковете в банките
Снимка: БГНЕС

Управителният съвет на Българската народна банка прие на свое заседание днес наредби за изменение и допълнение на Наредби № 2, 4, 11 и 20 на БНБ, както и нови наредби за капиталовите буфери и за управление на рисковете в банките. Промените целят привеждане на българското законодателство в съответствие с новата правна рамка на Европейския съюз за дейността на кредитните институции, създадена с приемането на Директива 2013/36 ЕС на Европейския парламент и Съвета от 26 юни 2013 г. и Регламент (ЕС) № 575/ 2013 на Европейския парламент и Съвета от 26 юни 2013 г., както и с извършените изменения и допълнения на Закона за кредитните институции (ЗКИ), обнародвани в ДВ бр. 27 от 2014 г.

С измененията на Наредба № 2 за лицензите, одобренията и разрешенията, издавани от БНБ по ЗКИ, се прецизират технически въпроси, произтичащи от промените в ЗКИ и се урежда редът, по който банките могат да получат разрешение от БНБ за участие в търгове на квоти за емисии на парникови газове.

БНБ поема централната роля относно надзора на капиталовата адекватност на банките

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за кредитните институции, внесени от Министерски съвет, предаде Агенция "Фокус". С н...

Измененията и допълненията на Наредба № 4 на БНБ за изискванията към възнагражденията в банките въвеждат разпоредби, ограничаващи размера на получаваното променливо възнаграждение в зависимост от резултата до размера на постоянното трудово възнаграждение на съответния служител, разширява се обхватът на инструментите, които могат да бъдат използвани от банките за изплащане на променливи възнаграждения, и се прецизират досегашни разпоредби.

С новата Наредба № 7 за организацията и управлението на рисковете в банките се въвеждат разпоредби, по отношение на изисквания за структурата и организацията на управлението на риска, обособяване на комитет по риска и разширяване на досега съществуващите изисквания по отношение на техническите критерии за третирането на отделните видове риск. Обхватът на надзорния преглед, част от досегашната Наредба № 8 на БНБ, намира по-подробно регламентиране в новата наредба. Определят се конкретни разпоредби по отношение на квалифицираните дялови участия в предприятия извън финансовия сектор, третирането на експозиции, обезпечени с недвижими имоти, специфични изисквания към големите експозиции на банките, както и въвеждането на определени прагове на същественост по отношение на експозиции в неизпълнение.

С новата Наредба № 8 за капиталовите буфери на банките се въвеждат нормативни изисквания, свързани с установяването на методика за поддържане на предпазен капиталов буфер, специфичен за всяка банка антицикличен капиталов буфер, буфер за глобална системно значима институция („ГСЗИ“), буфер за друга системно значима институция („ДСЗИ“) и буфер за системен риск. Банка, която не покрива изискуемите нива на капиталовите буфери, подлежи на ограничения по отношение изплащането на дивиденти, променливи възнаграждения и плащания по други инструменти от капитала от първи ред. Капиталовите буфери се поддържат в допълнение към изпълнението на основните капиталови изисквания по Регламент (ЕС) № 575/2013 и гарантират, че банките натрупват по време на периоди на икономически растеж достатъчна капиталова база, с която да покрият потенциални загуби през неблагоприятни периоди.

Измененията и допълненията на Наредба № 11 на БНБ за управлението и надзора върху ликвидността на банките са свързани с въвеждане на няколко нови и допълване на досега съществуващи качествени изисквания за гарантиране на адекватно управление на ликвидния риск в банките.

Измененията и допълненията на Наредба № 20 на БНБ за издаване на одобрения по чл. 11, ал.3 от ЗКИ се налагат поради разширяване на нейния обхват чрез включване в него на изисквания към дейността на комитета за подбор на ръководни кадри, който банките бяха задължени да създадат с допълненията на ЗКИ, регламентиране на максималния брой и вид ръководни длъжности, които управляващите на банките могат да заемат в други дружества, както и въвеждане на общи изисквания за честно, почтено и независимо изпълнение на функциите при участие в управлението на банка.

ЕП: Гарантирани депозити се връщат до седем работни дни при банков фалит

Три мерки, които гарантират, че банките няма да разчитат данъкоплатците да ги спасяват, бяха одобрени от Европейския парламент. Инстру...

Във връзка с горепосочените изменения, допълнения и приети нови наредби Управителният съвет на БНБ отмени досегашните наредби:

- Наредба № 7 на БНБ за големите експозиции на банките;

- Наредба № 8 на БНБ за капиталовата адекватност на кредитните институции;

- Наредба № 9 на БНБ за оценка и класификация на рисковите експозиции на банките и за установяване на специфични провизии за кредитен риск;

- Наредба № 12 на БНБ за надзор на консолидирана основа;

Станишев разкритикува банките

Днес Сергей Станишев пусна видео обръщение на страницата си във Фейсбук във връзка с банковите кредити у нас, предаде Стандарт нюз. "Н...

- Наредба № 17 на БНБ за установяване размера на вложенията на банките по чл. 47 от Закона за кредитните институции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика