БНБ поръча печатането на банкноти с номинал 10, 20 и 50 лв.

51998
БНБ поръча печатането на банкноти с номинал 10, 20 и 50 лв.
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Да отпечата 60 милиона броя левови банкноти с номинал 10,20 и 50 лв. ще поръча БНБ на френската компания Oberthur Fiduciaire ("Обертюр Фидюсиер"). Това стана ясно от обявление на централната банка, публикувано вчера от Агенцията за обществени поръчки.

"В края на юни и началото на юли възникнаха изключителни обстоятелства, свързани с напрежение в банковата система, които доведоха до повишаване търсенето на банкноти и намаляване на наличните резерви. Изключителните обстоятелства имат характер на непредвидими събития. Тази извънредна ситуация съвпадна и с традиционното значително повишаване на търсенето на банкноти през туристически сезон, мотивират се от БНБ. По-нататък разбираме , че банковата криза е увеличила търсенето на налични пари.

Подменят евробанкнотите от 2013 г.

От следващата 2013 година започна процес на постепенна смяна на намиращите се в обръщение евро банкноти, заяви председателят на Европей...

На 23 юни БНБ обяви процедура за обществена поръчка за отпечатване и доставка на български банкноти за период от 4 г. Така банката би могла да сключи договор за отпечатване на банкноти най-рано в края на 2014 г. Юнската поръчка е за 26 млн.лв. без ДДС, но междувременно бе затворена, припомня "24 часа". 

В обявлението не са уточнени обемите за всяка от купюрите. Дори и цялата поръчка да бъде изпълнена с отпечатването на 50 - левки, това означава увеличаване на левовете в обращение с 3 млрд. лв. Според официалната статистика на БНБ, към края на юли 2014 г. активите на Управление "Емисионно", гарантиращо валутния борд са 29,6 млрд. лв., а 10,4 млрд.лв. са банкнотите и монетите в обращение.

От информацията, публикувана от Агенцията за обществените поръчки, става ясно, че процедурата е свързана с Договаряне, без обявление по Закона за обществените поръчки (ЗОП). По-нататък се обяснява, че понастоящем „Обертюр Фидюсиер” АД е единственото дружество на територията на страната, което разполага с производствен капацитет и опит в областта на производството на банкноти, подходящи машини, служители с висока квалификация и опит в производството на български банкноти, както и адекватна организация за опазване на класифицирана информация за изпълнение на обществената поръчка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика