БНБ отсвири и мистериозните спасители на КТБ

14890
БНБ отсвири и мистериозните спасители на КТБ
Снимка: БГНЕС

В понеделник се появи нов кандидат-спасител - няколко дни, след като в петък депутатите определиха като неприемливо предложението на консорциума с участие на Оманския фонд и обявиха банката за неспасяема.

Няколко агенции публикуваха факсимиле на писмо с входящ номер в БНБ с дата 3 ноември, внесено от тайнствена група инвеститори, които изразяват готовност да преговарят за спасяване на Корпоративна банка. Новите кандидати били готови да рекапитализират КТБ в размера, определен от БНБ, и можели да осигурят до 5.2 милиарда лева.

Вложители в КТБ вдигнаха мерника на "известни крадци"

Вложители в затворената Корпоративна търговска банка (КТБ) заплашват с дела срещу държавата за нарушаване на човешките им права. Те нас...

Ще разчитаме на допълнителна държавна помощ при условия на допустимост според европейското законодателство", пише в писмото. В него се посочва още, че се водят преговори с международна банка за евентуална допълнителна подкрепа и акционерно участие.

От името на тайнствените инвеститори като председател на групата се е подписал Никола Сукманджиев. При справка в Google под това име излиза български емигрант, дипломат, който живее в Малта, а в момента е консул на Малта в Русия, обясни в. "Сега".

Днес от БНБ обясниха, че освен писмото няма приложени каквито и да било други допълнителни документи. Според централната банка въпросният документ не представя никаква правно-обвързваща информация за правомощията на подателя и за инвеститорите, които той твърди, че представлява.

Липсват каквито и да е гаранции, че тези непосочени в писмото кандидат-инвеститори отговарят на законовите изисквания да бъдат акционери в кредитна институция. Освен всичко това не е представено потвърждение от международна банка с добра репутация, която да гарантира възможност за реализиране на „формула за повишаване на капитала в рамките до 5 милиарда и 200 милиона лева“, както се твърди в писмото.

Мартин Заимов: ДС е в основата на генезиса на КТБ

Държавна сигурност стои в генезиса на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това не е теория, това са фактите. Коментарът направи бившият...

Изразените в така нареченото предложение „готовност и интерес“ за представяне на предложения за реструктуриране на банката не могат да бъдат разглеждани като сериозни, завършва отговорът на БНБ.

От там допълват: "БНБ винаги е подчинявала действията си само и единствено на законите и на обществения интерес и няма да се поддаде на никакъв натиск от страна на заинтересовани среди у нас и в чужбина. Без значение колко настойчиви опити за публични манипулации на общественото мнение се правят, БНБ ще продължи и занапред да спазва върховенството на закона".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com