БНБ отнема лиценза на КТБ

43973
БНБ отнема лиценза на КТБ

Според изявление на главния редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев към фирми на Цветан Василев от КТБ са дадени кредити на стойност 3,5 млрд. лева. Зюмбюлев каза още, че и след 21 юли няма да има достъп до депозити на фирми, свързани с мажоритарния собственик на КТБ.

БНБ е поканила само определени от нея медии на пресконференцията си за КТБ

На предстоящата днес пресконференция на Българската народна банка могат да присъстват само медии, предварително избрани и поканени от и...

На брифинга на БНБ е присъствал и представител на "Банкеръ" - г-н Петър Илиев. Той разказа какво се е случило и какво са съобщили Иван Искров и подопечните му. По думите на Илиев добрите кредити и като цяло добрите активи и пасиви, включително депозитите, на КТБ ще бъдат прехвърлени в дъщерната "Креди Агрикол" и оттам вече хората, които ги обслужват и които съответно имат пари, ще могат да действат. Имало обаче и портфолио от лоши кредити - 3,5 млрд. лева, за които в базата данни на банката липсвало информация и имало опити да се трие информация. Самата КТБ ще се превърне в "банка-болница" - в нея ще се складират само лоши кредити и активи. А "Креди Агрикол" ще бъде одържавена, каза Илиев.

Информацията беше потвърдена 15-20 минути с официално прессъобщение на БНБ.

В 14:00 часа, в Бюджетната комисия на парламента ще има изслушване на гуверньора на БНБ Иван Искров. Искане за това е отправено от Лютви Местан.

Припомняме, че в Испания беше създадена подобна схема заради "токсични" банкови активи - беше създадена една банка за лоши активи, която пое такъв тип активи от няколко испански банкове. Това се случи в разгара на финансовата криза преди няколко години.

БНБ не е виновна за ситуацията в КТБ, смятат Каролев и Хърсев

Когато една банка изпадне в състоянието на КТБ, регулаторът вкарва одитори, които изчисляват капиталовата ѝ адекватност – съотнош...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com