БНБ отказа да обяви заплатите на Искров и подуправителите си

23716
БНБ отказа да обяви заплатите на Искров и подуправителите си
Снимка: БГНЕС

В нарушение на закона Българската народна банка (БНБ) отказа да предостави на Института за модерна политика (ИМП) информация за заплатите на своето ръководство. ИМП ще обжалва пред ВАС.

С писмо, подписано от подуправителя на БНБ Димитър Костов, централната банка отказа да предостави информация относно възнагражденията на своето ръководство, което ИМП поиска на 5 ноември по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Поискани бяха сведения относно размера на възнагражденията за следните длъжности в БНБ – управител, подуправител, главен секретар, главен одитор, директор на дирекция.

Полученият отказ е напълно незаконен и ще бъде обжалван пред Върховния административен съд, категоричен е юридическият екип на ИМП, съобщиха от института.

В писмото на БНБ до ИМП се заявява, че централната банка не била задължен субект по Закона за достъп до обществена информация, защото не била орган на изпълнителната власт по чл. 19 от Закона за администрацията. ИМП подчертава, че според изричната разпоредба на чл. 3, ал.2 от ЗДОИ, задължени субекти са не само държавните органи, техните териториални звена и органите на местното самоуправление, а и ВСИЧКИ останали публичноправни органи и организации. Вън от всяко съмнение е, че БНБ е публичноправен орган, създаден със специален закон.

"Сигурен съм, че юристите на БНБ добре разбират, че становището им е в противоречие със Закона за достъп до обществена информация и отказът ще падне в съда. Но очевидно ръководството на БНБ се опитва да отложи колкото може повече във времето предоставянето на тази информация, прехвърляйки топката на съда. Явно има какво да крият. Конституцията и закона обаче гарантират правото на гражданите да знаят как се управляват публичните ресурси и какви са разходите за администрация във всички публичноправни органи, в т.ч. в БНБ", подчерта основателят на ИМП Борислав Цеков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика