БНБ намери оправдание за Паисий - да не го гледаме по канон, а светски

17966
БНБ намери оправдание за Паисий - да не го гледаме по канон, а светски

След като стана ясно, че в готвения дизайн на новата монета от 2 лева с изображението на Паисий Хилендарски има пропуск, Българска народна банка веднага намери оправдание. То е следното - изображението не било каноничен образ и затова пред името на светеца не било изписано "Свети (Св.)". Неясно остава обаче защо тогава на монетата от 1 лев пред името на Иван Рилски има "Св.".

Ето и цялото съобщение на БНБ, публикувано на сайта на институцията: 

Новата монета от 2 лева - с дефект в изписването

В дизайна на новата монета от 2 лева има грешка - в изписването на името на Паисий Хилендарски. В представения от БНБ дизайн името на ...

Във връзка с публикации в медийното пространство и високия обществен интерес бихме искали да отбележим следното:

Съгласно чл. 25, ал. 1 от Закона за Българската народна банка (ЗБНБ), Българската народна банка (БНБ) е институцията, която има изключителното право да пуска в обращение банкноти и монети. Номиналната стойност, техническите параметри и дизайнът на банкнотите и монетите, пускани в обращение от БНБ, се определят от Управителния съвет (чл. 25 ал. 4 от ЗБНБ).

Както бе посочено в прессъобщението на БНБ от 19.11.2014 г., при изработване на дизайна на монетата е пренесена темата и изображението на Паисий Хилендарски от банкнотите в обращение с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г. Такъв подход е използван и при определянето на дизайна на монетата от 1 лев, емисия 2002 г., като е запазена темата и изображението на Св. Иван Рилски от дизайна на банкнотата от 1 лев, емисия 1999 г. По този начин новата разменна монета ще е продължение на съществуващата концепция за серията български разменни монети, състояща се от три групи монети: I група – включваща ниските номинали от 1, 2 и 5 стотинки; II група – средните номинали от 10, 20 и 50 стотинки, и III група – включваща висок номинал от 1 лев и бъдещата монета от 2 лева.

Допълнително следва да се отбележи, че изображението на Паисий Хилендарски върху монетата, както и това върху банкнотата, не представлява каноничен образ, използван от Българската православна църква, а е стилизиран светски образ (без нимб), като посланието е да се наблегне на възрожденския и будителския принос на Паисий Хилендарски в светската история на България. Това е и становището на външните консултанти на БНБ, които са взели участие при определянето на художествените качества на проекта за дизайн на монетата.

Готова е новата монета от 2 лв. с лика на Паисий

Утвърден е дизайнът на нова разменна монета с номинал 2 лева, емисия 2015 г. Днес Управителният съвет на Българската народна банка (УС...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика