БНБ ясно очерта сянката на Пеевски в скандала "КТБ"

48239
БНБ ясно очерта сянката на Пеевски в скандала "КТБ"
Снимка: БГНЕС

КТБ е пирамида – този извод спокойно беше направен от всички големи български медии след официалния одиторски доклад на БНБ, който беше обявен публично на 27 октомври. В доклада на Централната банка обаче са посочени ясни и конкретни имена, през които са вървели парични потоци, за да се осигурят лостове на влияние – икономически и медийни.

В деня на доклада депутатът от ДПС Делян Пеевски внесе законопроект, с който да се разкрие всичко за КТБ при официалното ѝ обявяване в несъстоятелност или преструктуриране. И каза, че не бил в основата на скандала. Наличието на дружествата, които са служели за пощенски кутии при парични потоци от и към КТБ, обаче будят въпроси и към Пеевски.

Искров леко завоалирано обясни кога ще подаде оставка

Ще се оттегля, в момента, в който решим проблема с КТБ. Това каза управителят на БНБ Иван Искров пред временната парламентарна комисия ...

Схемата

42% от парите, използвали се за погасяване на кредити, съставляващи буквално две трети от кредитния портфейл на КТБ, са минавали през сметките на няколко дружества, насочени посредством индиректни преводи към кредитополучатели на КТБ. Такова дружество е „ТЦ ИМЕ” АД, през което за седем години (1 януари, 2007  година – 25 юни, 2014 година), минават милиарди левове, наредени от други дружества, включително и от усвоени кредити, отпуснати от КТБ. Същевременно „ТЦ ИМЕ” АД е и източник на парите, служели за погасяване на същите тези кредити.

Кои са дружествата, използвали „ТЦ ИМЕ” АД като пощенска кутия – БНБ посочва имената на „Балканска медийна компания” ЕАД, „Краун Медиа” ЕАД, „Бромак” ЕООД (компанията мажоритарен собственик на КТБ) „Фина Ц” ЕООД, „ИПС” АД, „Фина С” АД, „Технотел Инвест” АД, „Вивес” АД, „Кен Трейд” ЕАД, „Варна Тауър” ООД.

Сянката на Пеевски

Името ѝ е „Балканска медийна компания” ЕАД. Дружеството е основата на „Нова българска медийна група”, чрез което майката на Пеевски – Ирена Кръстева, държи мажоритарните пакети на дружествата, издаващи вестниците „Монитор”, „Телеграф” и „Политика”. „Балканска медийна компания” ЕАД е собственост на Кръстева, а в „Нова българска медийна група” другите 50% се държат от ... „ТЦ ИМЕ” АД.

На първата бюджетна комисия: Много въпроси, но мъгляви отговори за КТБ

Много въпроси и не съвсем ясни отговори - с това се характеризира първото заседание на временната бюджетна комисия към парламента. Депу...

„Краун Медиа” ЕАД е фирмата, която държи ТВ7 допреди тя да премине в ръцете на „Нова българска медийна група” през 2008 година.

На 11 април тази година Ирена Кръстева обяви, че „Нова българска медийна група” е продала „дяловото участие на „Нова Българска Медийна Група Холдинг” ЕАД в дружествата издатели на печатни медии – „Телеграф” ЕООД, „Монитор” ЕООД, „Политика днес” ЕООД, „Компакт меридиан” ЕООД и 50% от Издателска къща „Борба” АД. Обект на продажбата са водещите български всекидневници „Телеграф” и „Монитор”, седмичника „Политика днес”, спортния всекидневник „Меридиан мач”, както и регионалния вестник „Борба”, като съгласно рамковия договор сделката ще бъде финализирана след провеждането на процедурата пред българската Комисия за защита на конкуренцията”.

Скандалните цифри от КТБ

Фактите са следните – проверени са детайлно 66 кредитополучатели, с взети заеми на стойност 2,481 млрд. лева. За 54% от тези получатели са липсвали документи какво е официалното им финансово състояние и с какво са обезпечили взетите заеми. Всички тези проверки са направени върху кредитни досиета, които са били обект на последната надзорна инспекция от БНБ. С други думи – през 2013 година надзорът на Централната банка е пропуснал на кого са дадени почти 2,5 млрд. лева кредити и с какво са обезпечени тези пари.

Направена е и проверка на 91 кредитополучатели, взели 208 кредита на стойност 3,710 млрд. лева. Това е 67% от общия размер на кредитния протфейл на КТБ (5,4 млрд. лева). През юни тази година за 28% от тези кредити са сключени анекси да се отложат плащанията на вноски по тях с три месеца (1,067 млрд. лева). За всички тях няма обосновка защо е позволено отлагане на връщането. Така КТБ укрива от БНБ качеството на въпросните кредити.

Искров: Очакванията са лицензът на КТБ да бъде отнет

До 31 октомври квесторите в КТБ и ТБ "Виктория" трябва да внесат окончателните финансови разчети. Може да има забавяне от няколко дни. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика