БНБ и ДАНС са "проспали" образуването на пирамида от "кухи" фирми в КТБ

11667
БНБ и ДАНС са "проспали" образуването на пирамида от "кухи" фирми в КТБ
Снимка: БГНЕС

Сложна схема от кухи кредити, фирми бушони и свързани лица е довела до фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) и източването на 4 млрд. лв. от нея. Българска народна банка (БНБ) не си е свършила работата по надзора на КТБ. Това е записано в доклада Временната анкетна комисия за проверка на фалита на Корпоративна търговска банка, съобщава "Нова телевизия". Документът беше внесен в деловодството на парламента вчера, 7 юли.

След гласуването в пленарната зала докладът ще бъде изпратен в прокуратурата, за да се установява кой, кога и срещу какво е помагал за фалита на КТБ. Ще се пишат и законови промени с тази цел.

Дянков: Кризата с КТБ е грешка на г-н Искров

Кризата с КТБ е грешка на г-н Искров. Има само една задача на него и екипа му, и тя е пазене на банковата стабилност, други задачи це...

Според доклада Цветан Василев като ръководител на банката основно е финансирал себе си и се е разпореждал еднолично с банката. Огромна част от отпуснатите кредити са били раздавани срещу малко или никакво обезпечение на фирми, свързани помежду си, както и със самия Цветан Василев. Много от компаниите са били създадени броени месеци, преди да получат кредити за милиони, като често одобрението се давало буквално в деня на искането. 

След това милионите се връщали обратно през други фирми, за да финансират бизнес начинания на собственика и кръга му. За да се поддържа наличност на средства в банката, се привличали нови и нови депозанти благодарение на високи лихви. С допускането и непресичането на тези практики се е дала възможност банката да функционира като пирамида. По този начин на "фирми бушони" са били раздадени над 3.5 млрд. лв.

Същевременно стана ясно, че бившият премиер Иван Костов е призован да се яви днес на разпит в следствения отдел на Софийска градска прокуратура (СГП). „Той ще дава показания по две досъдебни производства – за преференциалната лихва, предоставена му от Корпоративна търговска банка (КТБ) и за това как неговата Лаборатория за управление на риска е получавала пари от банката“, уточнява пред вестник „Труд“ информиран източник.

Къде са били БНБ, ДАНС и КФН?

Според доклада на парламентарната комисия Цветан Василев не действал сам. Другите виновници са Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС), Комисията за финансов надзор (КФН) и Българска народна банка (БНБ), се казва в доклада.

САС обяви 20 юни за дата на несъстоятелността на КТБ

20 юни 2014 година е началната дата за неплатежоспособността на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това реши тричленен състав на Софий...

Според депутатите "Банков надзор" в Българската народна банка не е изпълнявала ефективно своите функции и не е забелязала как стотици милиони левове кредити се дават без обезпечение на фирми, близки до Цветан Василев. "Не става въпрос за липса на професионализъм, а за пълна безотговорност и бездействие", пише в доклада, информира Topnovini.bg.

ДАНС също не е установила нито едно нарушение и не е осигурила свои източници на информация. Същевременно агенцията е преразказвала в своите доклади отчетите на БНБ. В годишния доклад на ДАНС за 2013 г. КТБ дори не фигурира. Агенцията не е проверила съмнителните кредити и е позволила ключови за българската икономика и национална сигурност фирми да бъдат придобити от офшорки.

Комисията не е разгледала дейността на прокуратурата в случая. От доклада става ясно, че все пак ДАНС е подала няколко "изолирани сигнали", но и обвинението не е предприело нищо.

Одиторите също имат вина за източването на банката, като в докладите си са включвали противоречащи си или недостатъчни доказателства, като са липсвали и документи по време на одитите.

Комисията хвърля вина и върху миноритарните акционери в КТБ, които не са упражнили достатъчен контрол.

Вече има международен иск за обезщетение заради фалита на КТБ

Иск на стойност 172 млн. долара заради загуби от фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) са завели няколко международни инвеститор...

Докладът на анкетната комисия предоставя и пълен списък на фирмите, които са взимали необезпечени кредити от КТБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com