БНБ готви Закон за ипотечния кредит

17379
БНБ готви Закон за ипотечния кредит
Снимка: БГНЕС

БНБ готви Закон за ипотечния кредит под натиска на европейската директива за защита на потребителите на такива заеми. Тя дава срок от още една година на страната за приравняване на законодателството. Управляващите вече обявиха намерение промените да бъдат факт до края на март. Засега изгледи това да се случи обаче няма, тъй като текстовете не са на дневен ред в парламента, предаде БНР.

У нас отношенията между ползвателите на ипотечни кредити и банките към момента се уреждат в Закона за потребителския кредит. Затова се очаква новия законодателен акт да урегулира отношенията, така че да успокои пазара на ипотечното кредитиране и да гарантира равнопоставеност межди банките и техните клиенти.

НАП напомня: Младите семейства могат да се възползват от данъчно облекчение

Младите семейства могат да намалят данъка върху доходите си с размера на лихвата по ипотечния си кредит, припомнят от Националната аген...

"Примерно допълнително трябва да се даде ясна методология за изчисление на ГПР, за да може когато сравняваме различните ипотечни кредити по годишен процент на разходите, да сме спокойни, че всяка една отделна финансова институция ги е изчислила ГПР по абсолютно еднакъв начин с включване на всички съществуващи и съпътстващи такси и комисиони", обяснява Тихомир Тошев от Асоциацията на кредитните консултанти.

"Другото нещо, което сериозно е засегнато в евродирективата, това е кредитното посредничество. Досега в България кредитното посредничество се саморегулираше. Законът ще сложи много сериозни изисквания и към хората, които искат да упражняват тази професия, и към компаниите, които го правят с изисквания за професионална отговорност, ако той все пак не консултира достатъчно добре и подведе клиента", заявява Тошев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика